Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Индийски съд ограничи молитвите в джамия след откриването в нея на мощи на бог Шива

[post-views]
Индийски съд ограничи молитвите в джамия след откриването в нея на мощи на бог Шива

Съд в Северна Индия днес нареди на властите да ограничат големите мюсюлмански молитви в историческата джамия Гянвапи, след като екип от изследователи откри мощи на хиндуисткия бог Шива и други хиндуистки символи, съобщиха участващи в делото адвокати, предаде Ройтерс.

По-рано този месец съдът във Варанаси сформира екип, който да изследва помещенията, след като пет жени поискали разрешение от съда да извършат хиндуистки ритуали в едно от тях. Според жените на мястото, където сега има джамия, преди това се е намирал хиндуистки храм.

Членове на твърдолинейни хиндуистки групи смятат, че ислямските нашественици и мюсюлманските владетели по време на 200-годишното си управление са унищожили хиндуистки храмове, за да построят върху тях джамии или мавзолеи като част от тяхната експанзионистична стратегия на субконтинента.

Джамията Гянвапи, разположена в политическия избирателен район на премиера Нарендра Моди, е една от трите големи джамии в северната част на Утар Прадеш. Изтъкнати групи смятат, че тя е построена след разрушаването на исторически храм.

Адвокат Х. С. Джаин, който представляваше жените, подали петиция, в която настояват да извършват хиндуистки ритуали в джамията, заяви пред съда, че проучвателният екип е открил мощи на Шива и други хиндуистки символи. Съдията по случая забрани на мюсюлманите провеждането на големи молитвени събирания в джамията. Полицията заяви, че съдебното решение ще помогне за поддържането на законността в момент, когато твърдолинейни хиндуистки групи, свързани с политическата партия на Моди, са увеличили исканията си за разкопки вътре в джамиите и разрешение за претърсване на мавзолея Тадж Махал.

През 2019 г. Върховният съд на Индия разреши на хиндуистите да построят храм на мястото на джамията Бабри, датираща от XVI в., около която се разгоря бурен спор и която беше разрушена от гневни индуси през 1992 г., които вярваха, че тя е построена на мястото, където се е родил хиндуисткият бог Рама. Инцидентът доведе тогава до религиозни бунтове, при които загинаха близо 2000 души, предимно мюсюлмани, в цяла Индия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани