Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е пряка заплаха за Русия

[post-views]
Путин: Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е пряка заплаха за Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е пряка заплаха за Русия. Путин каза това на среща в Кремъл с лидерите на страните от Организацията на договора за колективна сигурност.

Според Владимир Путин разширяването на НАТО на изток е проблем, който се създава изкуствено в интерес на американската външна политика.

„НАТО се използва като инструмент на външната политика на една единствена страна. Това се прави достатъчно настойчиво, изкуствено и много агресивно и задълбочава и без това сложната международна обстановка в областта на сигурността“, посочи руският президент.

Путин подчерта, че Русия няма проблеми в отношенията си с Швеция и Финландия и уточни:

„В този смисъл разширяването за сметка на тези страни не създава непосредствена заплаха за Русия. Но разширяването на военната инфраструктура на тази територия безусловно ще предизвика ответната ни реакция“.

Руският президент каза, че по време на закритата за медиите част от срещата ще информира колегите си за хода на така наречената от него специална военна операция в Украйна.

Повод за срещата в Москва е 30-та годишнина от подписването на Договора за колективна сигурност и 20-та годишнина от създаването на едноименната организация, в която членуват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани