Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ветроходна яхта получи името „Курсант“

[post-views]
Ветроходна яхта получи името „Курсант“

Като част от мероприятията в Деня на курсантското управление ветроходна яхта от учебната флотилия на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ получи името „Курсант“. Официалната церемония по присвояването на име на плавателния съд се състоя в Центъра за обучение с корабни спасителни средства на Морското училище в района на Военноморска база Варна.

Ветроходната яхта е получена от ВВМУ през 2019 г. Въведена е в експлоатация след пълна реновация. Яхтата е с размери: дължина – 9 м, широчина – 3 м, газене – 1,68 м. Произведена е в Полша. Максималният брой лица, които могат да практикуват на борда, е шестима души. Плавателният съд ще бъде използван за обучение по ветроходство на курсанти, студенти, специализанти и кадети от ВВМУ. С яхтата ще се участва и в национални, и в международни регати и ветроходни походи, като плаванията й от тук нататък ще бъдат не с бордови номер, а с името „Курсант“. Кръстница на плавателния съд стана капитан III ранг Люба Гюрова, преподавател в катедра „Корабни и силови устройства“ във ВВМУ.

Това е втората яхта с името „Курсант“ в историята на Морското училище. Първата е използвана за обучението на курсантите по морска практика и е участник в множество национални и международни регати през периода 1982–1998 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани