Информационен център на Министерство на oтбраната

Гърция започва процедура по закупуване на Ф-35

f-35

Гърция започва процедура по закупуването на американски изтребители пето поколение Ф-35, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Американска делегация вече е имала среща в Атина с министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос, на която е присъствал и посланикът на САЩ в гръцката столица Джордж Джеймс Цунис, предаде БТА.

На срещата Панайотопулос е заявил, че като продължение на посещението на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в САЩ Атина незабавно ще започне процедура по придобиване на летателните апарати, които покриват изискванията на военната авиация.

Според информация на „Прото тема“ са били обсъдени техническите параметри на изтребителите и сроковете, в които могат да бъдат предадени.

Това е третият пореден път в рамките на последните шест месеца, когато експерти от американското министерство на отбраната посещават Гърция.

Бюджетът на програмата по доставка на Ф-35 надвишава три милиарда евро, а изтребители за нуждите на гръцката армия биха могли да бъдат произведени в периода 2026 – 2031 г.

Източник: 24 часа

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top