Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания отбелязва 40 години от членството си в НАТО

[post-views]
Испания отбелязва 40 години от членството си в НАТО

Испания отбелязва 40 години от членството си в НАТО
Премиерът на Испания Педро Санчес, крал Фелипе VI и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (отляво надясно)

Испания ще увеличи приноса си към общите разходи за отбрана на НАТО, обеща премиерът Педро Санчес на тържествено събитие в Кралския театър в Мадрид по повод 40-тата годишнина от членството на страната в Алианса. На него присъстваха и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и кралят на Испания Фелипе VI.

Пред повече от 300 гости сред които бивши премиери на Испания и бивши генерални секретари на НАТО Санчес каза, че „единството сред съюзниците е от съществено значение за укрепване на сигурността“ , защото войната в Украйна е показала, че тази сигурност не е гарантирана завинаги, а е въпрос на всекидневни усилия.

Според него Путин няма да постигне целите, дори напротив – сближи и ще сближава все повече членките на Алианса. Той изтъкна ролята на НАТО като гарант за „мирно и съвместно съществуване“.

От своя страна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг подчерта приноса на Испания за мисиите и операциите на НАТО, като се почне от Балканите, Афганистан, Ирак и се стигне до подкрепа за Украйна.

„Заедно сме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на държавите членки от заплахи“, каза той и сравни срещата на върха на НАТО, проведена в Мадрид през 1997 г., с тази, която ще се проведе през юни.

„В тази епоха на нарастваща глобална конкуренция нашето единство е нашата сила“, заключи Столтенберг.

„Присъединяването на Испания към НАТО през 1982 г. е повратна точка в историческата ни еволюция като нация“, каза и крал Фелипе VI, уточнявайки, че страната „напълно споделя“ значението на „солидно възпиране и защита“ на източния фланг, за което ще продължи да допринася, но също така иска повишената опасност от джихадистки тероризъм на южния фланг да не бъде забравена.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани