Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС не одобрява руското предложение за разминиране на украинските пристанища, за да се осигури износ на зърно

[post-views]
За ЕС най-важното е войната в Украйна да спре възможно най-скоро, заяви Шарл Мишел след срещата на върха ЕС-Китай

Не може да става и дума под хуманитарен претекст да се поставя под въпрос сигурността на Украйна. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Той направи този коментар по повод предложението на руския външен министър Сергей Лавров в Черно море да бъдат осигурени коридори за износ на украинско жито, ако Украйна разминира крайбрежието. Думите на Лавров бяха цитирани от световни медии по повод посещението му днес в Бахрейн.

Мишел отбеляза, че недостигът на зърно по света може да породи напрежение и това да доведе до натиск върху Европа. Той добави, че участниците в Европейския съвет са обсъдили възможностите за прекратяване на зависимостта от внос на руски енергоносители, както и за повишаване на разходите за отбрана.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че предстоящите съвместни европейски обществени поръчки за снабдяване с газ ще допринесат за постигане на по-добри условия. По нейните думи вносът в ЕС на втечнен газ се е удвоил спрямо данните за миналата година.

Тя съобщи, че обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 41 на сто и това е повишение с пет процента спрямо същия месец преди година. Фон дер Лайен добави, че ще бъдат осигурени 300 милиарда евро за ускорено въвеждане на възобновяеми източници на енергия. Тя допълни, че ЕС скоро ще предостави половин милиард евро за първите три за европейски съвместни разработки в областта на отбраната.

По нейните думи ЕС се подготвя за сухопътен износ на украинската зърнена реколта. Председателят на ЕК допълни, че Русия разпространява дезинформация за недостига на храни, като уточни, че ЕС не е налагал санкции за руските земеделски стоки, нито за износа на руски торове. Тя заяви, че Русия взривява в Украйна зърнени складове и минира плодородни поля, за да предотврати засаждането на следващата реколта. Единствената причина за недостига на храни е войната, обобщи Фон дер Лайен.

Попитана дали ЕК подготвя още санкции, тя посочи, че за ЕС сега е важно да се прилагат вече приетите мерки. Фон дер Лайен отбеляза нуждата да се работи срещу опитите за заобикаляне на въведените срещу Русия и Беларус ограничения.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани