Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В пандемията 20 кандидати се конкурираха за една длъжност

[post-views]
В пандемията 20 кандидати се конкурираха за една длъжност

Благоевград се радва на висок интерес към военната професия.

Ден на отворените врати с показ на въоръжение, бойна техника и демонстриране на способности се проведе в района на в. ф. 26400 в Благоевград по повод на Международния ден на детето – 1 юни. Десетки малчугани от началните училища в града и ученици от горните класове се докоснаха до истинско леко и тежко стрелково оръжие и бойна техника, видяха статичен показ на въоръжение и войсково оръжие, участваха в спортни и състезателни игри, малките рисуваха върху асфалт, а по-големите изпитаха уменията си в занятие по огнева подготовка с airsoft оръжие.

„Подготвили сме забавления от 4 до 24 години, умишлено избрахме рисунките с тебешир да са не на асфалт, а на стена, за да се запазят по-дълго. Отделно за по-големите ще демонстрираме действията на

пеши патрул, попаднал в засада

задържане на заложник и извличане на ранени, стремим се всеки път да покажем нещо ново, за да могат да идват повече деца и младежи“, обясни за вестник „Българска армия“ старшина Георги Караджов, главен сержант на Трето бригадно командване. Като член на изпитната комисия за набиране на военнослужещи той заяви, че формированието в Благоевград все още се радва на висок интерес и кандидатите са повече от местата, конкуренцията им осигурява право на избор – тенденция, особено отчетлива през периода на пандемията. Сигурността и преимуществата, които дава военната професия, им е осигурявала 20 души за една свободна длъжност и тогава те

са осъществили най-добрия подбор на кадри

Думите на старшина Караджов бяха подкрепени и от командира на формированието полковник Митко Балтов. „Тази година интересът към Деня на отворените врати е доста по-голям, отколкото през последните две години, което може само да ни радва, към момента трима души се конкурират за едно място“, каза той.

Запознахме се и с двама млади музейни работници от Историческия музей в Благоевград – Иво Христов и Павел Николов: на 26 и 28 години. Имат по-скоро научен интерес към военната професия и в свободното си време участват в подготовката и организацията на исторически възстановки, членове са и на Национално дружество „Традиция“.

„Мисля, че

връщането на наборната служба е необходимост

тя трябва да продължава поне 6 месеца, за да се научи нещо и да се докосне човек до самото военно дело“, сподели Иво Христов. Самите те не са  служили, „мераци имахме големи, но така се случи…“, смее се той. В момента, в качеството си на археолози, се опитват да подготвят гладиаторски и римски легионерски възстановки.

На занятието по огнева подготовка с airsoft оръжие намираме и Славчо Костов от Банско, който е на 15 години, ученик от СУ „Неофит Рилски“ в града. Той демонстрира доста добри резултати пред мишените, но за съжаление, и той не се е насочил към военната професия, а смята да се занимава с туристически бизнес.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани