Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мигове от славната история на Военната академия

[post-views]
Мигове от славната история на Военната академия

Неизвестни снимки с подписа на цар Борис III представя ВА „Г. С. Раковски“ в социалните мрежи.

Уникални снимки от живота и дейността на обучаващите се във военното училище, днес Военна академия „Г. С. Раковски“ в София, бяха публикувани в профила на ВА в социалните мрежи. Снимките са предоставени от Евгени Паунов и Радослав Бонев и показват елементи от ежедневието, които ни връщат назад във времето със силен привкус на романтизъм, патриотизъм  и воинска чест.

Сред акцентите са стълбището на началниците от 1934 г. с бронзовите бюстове на всички началници на военното училище от създаването му през 1879 до 9. 9. 1944 г. Показани са също и главният вход, и мостът на ул. „Шипка“ над канала около 1910 г. 

Особено интересни са снимките с цар Борис ІІІ със завършилите юнкери и с офицери пред главната фасада на Военното на Н. В. училище. Снимката е подписана саморъчно от цар Борис ІІІ и датирана на 16 юни 1940 г. Показан е и паркът от птичи поглед, от самолет, между двете световни войни.

Акцент в своеобразната изложба е поставен и върху изображението на главната алея към Военното на Н. В. училище с двата бронзови бюста на постаменти в края ѝ – на основателя на училището цар Фердинанд I и на цар Борис III, свалени след 9. 9. 1944 г. Царските зали и салон „Фердинанд I“ около 1908 г. също са сред редките илюстрации на величествеността на училището в онези години, а и днес, защото комплексът „Царски зали“ вече е реставриран и може да бъде видян.

Обърнато е подобаващо внимание и на ежедневието на юнкерите. Група от 32-ри „царски“ випуск пред езерцето в парка на Военното на Н. В. училище около 1905–1908 г. е една от снимките, които разказват за обучаващите се на това място.

Показани са дори и спалните помещения около 1936 г. От времето на цар Фердинанд одеялата на кадетите са били от бяла камилска вълна със златист вензел.

Двама юнкери показват на една от снимките менюто на тържествения обяд на патронния празник на Военното училище от 18 януари 1899 г. Представена е също и столовата във военното училище от 30-те години на миналия век, вътрешен изглед от църквата „Събор на Св. Архангели” в двора на учебното заведение, вероятно около 1934 г.

Тържество за Гергьовден в двора на Военното училище и Н. В. Царят, който поздравява строя на гвардейците със щандарта им, са едни от най-запомнящите се стари фотографии в импровизираната изложба. Втората снимка е от 30-те години на XX век. Там е и мястото на фотос, изобразяващ тържество и парад пред фасадата на Военното на Н. В. училище – на неговия празник, през лятото на 1908 г.

Сред интересните снимки е също и тази с царица Елеонора и князете Борис и Кирил заедно със свитите им, офицери и генерали, министър Никола Мушанов, много граждани, както и молебен и военен парад пред входа на училището на празника му от лятото на 1908 г.

На фотосите може да бъде видяна също и царица Елеонора, както и князете Борис и Кирил, и главният корпус с парка отпред, фото около 1906–1910 г., също и езерото във формата на буквата „Ф“, което е току-що построено (в долната част на парка).

Снимките ни пренасят във времената на пионерите на военното дело у нас, които оставят светла и трайна диря в историята на родното военно образование.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани