Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязаха 100 години от кончината на бащата на българското подводно плаване

[post-views]
Отбелязаха 100 години от кончината на бащата на българското подводно плаване

Отбелязаха 100 години от кончината на бащата на българското подводно плаване

По инициатива на ръководството на Община Брезово, област Пловдив и с участието на представители на ВМС на Република България, и Съюза на подводничарите  в Република България(СПРБ), на 28 май 2022 година в село Свежен, Община Брезово се проведе тържествена церемония по отбелязване на 100 годишнината от кончината на бащата на българското подводно плаване, първият български офицер на действителна подводна служба в руския императорски флот, и командващ ВМС на Царство България (1919 г.) – капитан първи ранг Рашко Серафимов.

Представителната група от ВМС на Република България бе водена от командира на Военноморска база Варна – капитан първи ранг Николай Николов. СПРБ бе представен от членовете на Управителния съвет – офицерите и старшините от запаса Станко Станков, Павел Димитров, Илия Димчев, Красимир Кръстев, Тодор Димитров и Владимир Тодоров и техните съпруги.

Церемонията откри кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, като благодари на съорганизаторите и гостите за положените усилия и проявеното уважение към събитието. Председателят на СПРБ – капитан първи ранг от запаса Станко Станков произнесе слово за живота и делото на големия българин, с признателност за усилията му по създаване на подводен флот и цялостния му принос за развитие и утвърждаване на ВМС и морското образование у нас.

Отслужена бе заупокойна молитва и паметта на големия български моряк бе почетена с падане на колене, свеждане на представителните знамена на ВМС и СПРБ, както и полагане на венци и цветя от организаторите и гостите на ритуала.

След края на церемонията, лично кметът на Община Брезово – г-н Христо Енков, влезе в ролята на екскурзовод и показа на гостите черквата на Свежен, къщата музей на полковник Владимир Серафимов (братовчед на Рашко Серафимов) и музея на Книжовната школа, съществувала в село Аджар (Свежен) в миналото.

Денят приключи с официална вечеря в Танкината къща, на която съпругата на г-н Христо Енков – г-жа Дорти Енков – сънародничка на съпругата на капитан първи ранг Серафимов – Тира (също датчанка) разкри неизвестни досега сведения за съдбата на Тира след кончината на съпруга и. Оказва се, че г-жа Серафимова е работила във Варна, като преводач и учител по немски език, след което се е преместила в София. С това на СПРБ бе поставена нова задача – да изясни съдбата на Тира Серафимова до края на живота и.

Вечерята бе обилно гарнирана с песни за морето, подводничарите, както и мили спомени от службата в подводния дивизион в по-стари времена.

Управителният съвет на СПРБ изказва своята и на подводното братство благодарност към ръководството на Община Свежен, Командването на ВМС и гостите, уважили ритуала благодарност за участието церемонията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани