Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полет на МиГ-ове даде летящ старт на „Хемус 2022”

[post-views]
Полет на МиГ-ове даде летящ старт на „Хемус 2022”

Половината от изложителите са български фирми, а при чуждестранните увеличението е с 51%

Полет на вертолет Ми-17 с националния флаг и на два изтребителя МиГ-29 от българските Военновъздушни сили даде летящ старт на изложението „Хемус 2022” в Пловдив.

15-ото издание на авторитетното събитие

беше открито от президента Румен Радев в присъствието на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, генерали, адмирали, офицери, ръководители на местната власт, дипломати и многобройни чужди делегации.

Още на влизане в Панаирния град се вижда, че изложението е много по-внушително от минали години. Изложителите са разположили щандовете си в две палати, между които цялото пространство е плътно запълнено от експонати – бойни бронирани машини, танкове, специализирана техника, както и хеликоптер „Кугар” от авиобаза „Крумово”.

„Изложението „Хемус” винаги е било място за срещи, създаване на контакти, започване на нови проекти във военната област. Светът днес обаче не е такъв, какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което създава недостиг и на жизненоважни технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война в Украйна ни показа, че модернизацията във въоръжението е без алтернатива, че сигурността означава силна армия и въоръжение”, каза в словото си при откриването министърът на отбраната Драгомир Заков. Той допълни, че в тази променена стратегическа среда е необходимо

България да вземе незабавни решения

за предприемане на действия, които да осигурят възможността за защита на територията на нашата страна и на източния фланг на НАТО. От друга страна, това е и време, в което ясно трябва да осъзнаем, че имаме нужда от отбранителна индустрия, която да е достатъчно стабилна, за да може да ни подкрепя както във време на пандемия, така и когато до нас има война”, категоричен беше министър Заков.

Изложението „Хемус” се утвърди през годините като успешна платформа за сътрудничество между бизнес проекти, институции и научни звена и организации, където се предоставят отлични възможности за партньорства в сферата на сигурността и отбраната, отбеляза в словото си президентът Радев. „В рамките на НАТО и ЕС трябва да обединяваме нашия потенциал, защото фрагментацията все още е факт и тя е срещу нашата ефективност. Вярвам, че тазгодишното изложение е важна стъпка за разширяване на партньорствата в рамките на Европейския фонд за отбрана и фонда на НАТО за иновации”, каза държавният глава, откривайки изложението, минута преди в небето да прелетят хеликоптерът Ми-17 и изтребителите МиГ-29 под аплодисментите на присъстващите.

В „Хемус 2022” отчитаме участие на повече държави в сравнение с предходната изложба – 22 държави са представени чрез директни изложители, производители и дистрибутори, заяви пред журналисти преди откриването доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международния панаир – Пловдив. „В проценти регистрираме ръст от 24 на сто.

Повече от 100 компании представят своите продукти

и услуги. Половината от тях са български, а останалите – чуждестранни. При изложителите от чужбина ръстът е 51 на сто”, обясни той.

Броят на участващите показва засилен интерес към „Хемус 2022” и говори за амбицията на България да заема и да поддържа определената ниша при разработването и производството на продукция, свързана със сигурността и отбраната, каза заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев. „Изложението се случва в сложно за всички ни време предвид предизвикателствата пред сигурността в региона, породени от непредизвиканата агресия на Русия срещу Украйна. Предизвикателствата говорят, че войните не са нещо отминало и принадлежащо на историята и налагат неотложни изисквания към модернизацията на българските Въоръжени сили (ВС). Ръководството на МО работи върху разработване на Инвестиционен план-програма, която да бъде внесена за приемане в Народното събрание и която да очертае перспективите за модернизация на ВС за един 10-годишен период”, съобщи заместник-министърът на отбраната. Георгиев коментира, че въпросът, как българската индустрия да бъде в полза на отбраната на България, ще е тема на Индустриалния форум в рамките на изложението. Заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Маргаритов допълни, че по-голямата част от отбранителните индустрия и промишленост в България е частна собственост и това определя и насоките на нейното развитие, експортната й ориентираност, а министерствата имат функцията да подпомагат, да поддържат диалога и да спазват законовите процедури. Относно експорта на отбранителна продукция Калоян Методиев – началник на политическия кабинет на министъра на икономиката и индустрията, заяви, че са издадени разрешителни за износ на отбранителна продукция на стойност 504 млн. евро

като реализираните са за 177 млн. евро за 47 държави по света, което е повишение спрямо последните две години.

„Хемус 2022” продължава до 4 юни. Съпътстващата програма на изложението включва Индустриален форум, научна конференция, състезание – хакатон DefInSpace 2022, на космическа тема, както и демонстрационни стрелби на полигон „Змейово”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани