Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия е готова да гарантира с Турция безопасност за корабите със зърно от черноморските пристанища на Украйна

[post-views]
Русия е готова да гарантира с Турция безопасност за корабите със зърно от черноморските пристанища на Украйна

Русия е готова да гарантира заедно с Турция безопасността на корабите със зърно, които трябва да напуснат украинските пристанища в Черно море. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

„За решаването на този проблем е нужно единствено украинците да разрешат на плавателните съдове да напуснат техните пристанища – или чрез разминиране, или чрез определяне на безопасни коридори“

Лавров увери, че Русия няма да се възползва от разминирането на украинските пристанища, за да ги атакува.

„Гарантираме, че когато и ако Украйна започне разминиране и разреши извеждането на корабите от пристанищата си, ние няма да се възползваме от тази ситуация в интерес на специалната военна операция. Това са гаранции на президента на Русия. Готови сме да ги оформим по един или друг начин.“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция също ще гарантира безопасността на корабите.

„Турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища“, каза той.

Чавушоглу допълни, че вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна. Той окачестви преговорите като продуктивни.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани