Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руският закон за „чуждестранните агенти“ нарушава Европейската конвенция за правата на човека, постанови ЕСПЧ

[post-views]
Руският закон за „чуждестранните агенти“ нарушава Европейската конвенция за правата на човека, постанови ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), сезиран от 73 руски неправителствени организации, включително правозащитната организация „Мемориал“, постанови днес, че руският закон за „чуждестранните агенти“ от 2012 г. нарушава Европейската конвенция за човешките права, предаде Франс прес.

Този закон, който поставя на неправителствените организации „изключителни изисквания като одит, деклариране и афиширане“ и ги изправя пред риска от тежки глоби, е довел до разпадането или ликвидирането на множество такива организации не е необходим в едно демократично общество, гласи оценка на ЕСПЧ.

Организациите и лицата, обявени от руските власти за „чуждестранни агенти“, са длъжни по-специално редовно да публикуват в интернет отчети за дейността си, също и да маркират по специален начин разпространяваните от тях информационни материали.

В решението си по делото, заведено от 73-те руски организации, ЕСПЧ изтъква, че руското законодателство нарушава свободата на събирането и на сдружаването.

Според съда използването на „политическата дейност“ като критерий за обозначаването на организации като „чуждестранни агенти“ води до объркващи резултати и до неяснота за неправителствените организации, които искат да се занимават с дейности, свързани с гражданското общество, със защитата на човешките права, със защитата на околната среда или с благотворителност.

Руската правозащитна асоциация „Агора“, която е една от организациите, завели делото пред ЕСПЧ, заяви, че решението на съда е „голяма победа“ за нея.

„Съдът е напълно съгласен с организациите, завели делото, че законодателството за чуждестранните агенти е не само непредсказуемо, а и пречи на легитимното функциониране на гражданското общество“, каза адвокатът на „Агора“ Кирил Коротейев.

ЕСПЧ постанови решението си седмица след като долната камара на руския парламент одобри на първо четене промени, които правят законодателството за чуждестранните агенти още по-строго. Решението бе постановено броени дни, след като руските власти приеха и законови промени, които слагат край на юрисдикцията на ЕСПЧ в Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани