Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия обяви, че е в готовност да евакуира цивилните от завод „Азот“ Северодонецк

[post-views]
Русия обяви, че е в готовност да евакуира цивилните от завод „Азот“ Северодонецк

Русия обяви, че е готова да евакуира цивилните, които се укриват в химическия завод „Азот“ в украинския град Северодонецк. Предложението за хуманитарен коридор е за сутрешните часове на днешния ден. Загубите в Северодонецк са „болезнени“, призна украинският президент. През последните дни няма никакви драстични промени в битката за Донбас, каза президентът Зеленски:

„Най-ожесточените сблъсъци, както и преди, са в Северодонецк и всички близкоразположени градове и общини. Загубите, за съжаление, са болезнени, но трябва да издържим, това е нашата страна. Жизненоважно е да издържим там, в Донбас. Колкото повече загуби претърпи там врагът, толкова по-малко сила ще има да продължи агресията. 

Украинските въоръжени сили понасят загуби и в района на Харков, където Русия се опитва да укрепи позициите си, след като наскоро беше отблъсната, според украинския президент. Той съобщи за жертви и разрушения при ракетни удари в Лвовска и Тернополска област в Западна Украйна и отново призова западните съюзници да доставят модерни противоракетни системи на Киев. 

Украйна е получила „около 10 процента от оръжията“, които иска от западните си партньори, за да воюва с руската армия, изтъкна украински заместник-министър на отбраната. Според Анна Маляр, трябва да се определят ясни срокове (за доставките), защото всеки ден забавяне застрашава живота на повече украински войници.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани