Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко двама души бяха убити и седем бяха ранени при атака днес срещу сикхски храм в Кабул

[post-views]
Най-малко двама души бяха убити и седем бяха ранени при атака днес срещу сикхски храм в Кабул

Най-малко двама души бяха убити и седем бяха ранени при атака днес срещу сикхски храм в афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс.

Афганистанската телевизия „Толо“ излъчи кадри, на които се вижда как над района, в който се намира храмът, се издига гъст сив дим. Представител на талибанското министерство на вътрешните работи заяви, че нападатели са се опитали да проникнат в храма с автомобил, натоварен с експлозиви, но автомобилът обаче избухнал преди да стигне мишената си.

Талибанските власти гарантират сигурността на района, каза още представителят.

От изявленията на талибанските представители става ясно, че непосредствено след избухването на автомобила в района е била проведена операция по елиминирането на останалите нападатели, които най-вероятно не са се намирали в избухналия автомобил.

Говорител на военния комендант на Кабул заяви, че силите му са установили контрол върху района и са го прочистили от нападатели.

Единият убит е сикх, а другият е талибан, който е загинал при операцията по прочистване на района от нападателите.

Талибаните твърдят, че са гарантирали сигурността в Афганистан, откакто завзеха властта през август миналата година, но експерти и анализатори от различни страни казват, че рискът от атаки на въоръжени групировки продължава да е налице. През последните месеци в Афганистан бяха извършени доста нападения, като за част от тях отговорност пое терористичната организация „Ислямска държава“.

Сикхите са малобройно религиозно малцинство в Афганистан, където повечето хора изповядват исляма. Те, подобно на други религиозни малцинства, са мишена на нападения. При атака през 2020 г. срещу друг сикхски храм, за която отговорност пое „Ислямска държава“, загинаха 25 души, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани