Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Майстора – в две изложби

[post-views]
Майстора –  в две изложби

След изложбата в Софийска градска галерия „Войната! И полуде светът…”, където видяхме Майстора (1882–1960) като летописец на войните с рисунките му от първата линия на фронта по случай 140 години от рождението му ще видим още две експозиции. На художника, когото още състудентите му наричат Майстора от времето, когато допълвал доходите си като бояджия, са посветени изложби в Националната художествена галерия – Двореца и в „Квадрат 500”.
В Двореца „Майстора и „Родно изкуство” представя картините на художника от 20–30-те години на ХХ в., когато се включва в Движението „Родно изкуство”. Платната са поставени успоредно с творби на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Стоилов и други негови членове. Портретите на българските жени сред природата, рисувани, когато той се установява в кюстендилското село Шишковци, са знак за преклонението му към тях.
Майстора, приеман приживе за Патриарх на изобразителното ни изкуство, е предизвиквал българските творци да създават негови портрети и скурптори. Те са част от изложбата „Образът на Майстора” в „Квадрат 500” заедно с многото автопортрети. Художникът е може би авторът с най-много автопортрети в българската живопис. А неговите съвременници Стоян Венев, Васил Стоилов, Иван Мърквичка, Андрей Николов, Иван Лазаров, Асен Василиев и др. са създали и много графични и скулпторни негови портрети. Приеман за явление в художествения ни живот, тези две изложби събират пъзела на човешкия и артистичния живот на големия художник и благ човек, какъвто го помнят съвременниците му.
И двете изложби са отворени за зрителите до 28 август.

Най-ново

Единична публикация

Избрани