Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО с повече бойни сили на източния фланг

[post-views]
НАТО с повече бойни сили на източния фланг

НАТО ще обмисли нуждата от допълнително подсилване на източния фланг заради заплахата от Русия и войната в Украйна, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. На своята редовна среща в Брюксел през тази седмица министрите обсъдиха конкретните нужди на всяка от държавите по източните граници на Пакта. „По-висока готовност, разполагане на повече батальони на изток, прехвърляне на техника и снаряжение“, така Столтенберг резюмира нуждите на НАТО.
Генералният секретар очаква на срещата на върха на пакта в Мадрид в края на месеца да бъде приет всеобхватен пакет за дългосрочна помощ на Украйна. Пакетът ще помогне на Украйна в нейния преход от съветско към съвременно натовско оборудване, изтъкна Столтенберг. Това ще подобри и взаимната оперативна съвместимост.
Украинският министър на отбраната на Олексий Резников също бе на срещата в Брюксел и уведоми колегите си за най-належащите нужди на страната му. Столтенберг увери, че държавите от Алианса са ангажирани да продължат да доставят необходимото на Киев военно оборудване, включително тежко въоръжение и системи с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски ще бъде поканен на срещата в Мадрид, увери Столтенберг. Форумът на върха ще се състои от 28 до 30 юни. Ако Зеленски не успее да дойде лично, той ще говори по видеоконферентна връзка. Според генералния секретар ситуацията с износа на зърно от Украйна е изключително критична, като единствената вина за това е на Русия, а не на санкциите срещу нея:

Президентът Зеленски посрещна Марио Драги (вляво), Еманюел Макрон и Олаф Шолц (вдясно), облечен в неизменната си от началото на войната зелена тениска

В отговор на въпрос Йенс Столтенберг увери, че прави всичко възможно до срещата в Мадрид да бъде намерено решение на несъгласието на Турция за членството на Финландия и Швеция в НАТО. Той обаче не се ангажира с обещание, че това непременно ще се случи. Генералният секретар отказа да посочи и срок, в който двете скандинавски държави да се присъединят към Алианса.
Вчера лидерите на трите най-големи страни от ЕС – Германия, Франция и Италия, бяха в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна. Това е най-високопоставеното посещение в Украйна от началото на войната, отбелязва „Асошиейтед прес“. Визитата на германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги се подготвяше от седмици. Те пътуваха с влак от Полша до Киев, където към тях се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис. Четиримата европейски лидери се срещнаха с президента Зеленски и го увериха в своята подкрепа за украинската кауза. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани