Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин призова БРИКС за сътрудничество пред „егоистичните действия“ на западните страни, а китайският президент разкритикува „злоупотребата“ със санкции

[post-views]
В Русия от 2022 г. насам са били наети половин милион нови работници в отбранителната промишленост, обяви Путин

Руският президент Владимир Путин призова страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) да сътрудничат пред, както той заяви, егоистичните действия на западните страни. Призивът бе отправен на фона на безпрецедентни санкции срещу Москва, наложени й заради конфликта в Украйна, предаде Франс прес.

„Само чрез основаването на едно честно и взаимноизгодно сътрудничество може да се намери изход от кризисната ситуация, нанасяща удар на световната икономика заради егоистичните и необмислени действия на някои страни“, заяви Путин по време на видеоконферентното заседание на БРИКС.

Путин разкритикува опитите на тези западни страни да си „служат с финансови механизми, за да превърнат целия свят отговорен за техните собствени грешки в макроикономическата политика“.

„Роля на водач от страна на държавите от БРИКС сега е необходима повече от всякога, за да се разработи една обедняваща и позитивна политика, целяща да се създаде една действително многополюсна световна система“, каза Путин.

Според него страните от БРИКС биха могли да разчитат тук на подкрепата на няколко държави от Азия, Африка, Латинска Америка, които се надяват да водят независима политика.

На същото заседание китайският президент Си Цзинпин разкритикува „злоупотребата с международни санкции“ и призова Русия, Индия, Бразилия и Република Южна Африка да бъдат достойни за своята отговорност пред света, предаде Ройтерс.

„Срещата ни днес идва в критичен момент на избор за бъдещето на човечеството. Като ключови нововъзникващи пазари и развиващи се страни, държавите от БРИКС трябва да бъдат достойни за своята отговорност“, каза Си. „Подобрихме единството и координацията“. „Трябва да изоставим манталитета от Студената война и конфронтацията на блокове и да се противопоставим на едностранните санкции и злоупотребата със санкции“, каза още китайският президент. „Възстановяването на световната икономика остава мъчителен процес, а мирът и сигурността стават все по-значителни въпроси“, добави Си.

На виртуалната среща бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че страните от БРИКС трябва да обединят усилията си за реформиране на международните организации, съобщи ТАСС. „Трябва да обединим усилията си за реформиране на международните организации като Световната банка, МВФ и системата на ООН, и по-специално Съвета за сигурност“, заяви той.

Лидерите на страните от БРИКС се събраха днес на поредна четиринайсета среща на високо равнище, за да си сверят часовниците и да се договорят за бъдещето на групата. Очаква се те да обсъдят взаимодействието на „петорката“ в политическата, икономическата и културно-хуманитарната сфера. Планира се лидерите да разгледат и актуални международни и регионални теми.

В декларация след видеконферентната им среща лидерите на групата БРИКС заявиха, че подкрепят преговорите между Русия и Украйна, предаде Ройтерс. Текстът на декларацията бе публикуван на сайта на Кремъл.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани