Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заложиха кила на първия многоцелеви патрулен кораб

[post-views]

Ще имаме третия „Храбри“във флотската ни история

В Корабостроителния и кораборемонтен завод на МТГ „Делфин“ – Варна, се състоя тържественото залагане на кила на първия от двата многоцелеви модулни патрулни кораба (ММПК), които се строят тук за ВМС на България. Изграждането на двата кораба става под ръководството на компанията NVL Group (бивша Lurssen Defence) с участието на множество български доставчици и подизпълнители. В района на корабостроителницата почетен караул от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ посрещна президента Румен Радев. Почетни гости на тържеството също бяха военният министър Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, кметът и областният управител на Варна, флотски ветерани.

По време на церемонията представители на проекта закрепиха месингова плоча с четири монети върху дървен блок. Монетите символизират всяка от страните, участващи в проекта – ВМС на България, NVL Group и МТГ „Делфин“, а последната е специално направена за събитието. След това плочата бе поставена под киловия блок на 47-тонната блок-секция „05.1“ от корпуса на кораба. На първия ММПК ще бъде присвоено почетното име „Храбри“. Той ще бъде третият в нашата история боен кораб с това име.

Президентът Румен Радев

приветства участниците в тържеството с думите: „Днес присъстваме на събитие, което надхвърля далеч своята значимост като измерение за българските ВМС, за българското корабостроене, за гр. Варна и региона. Това е събитие с огромно значение за бъдещето на България. Този проект позиционира страната ни решително на картата на военното корабостроене в световен мащаб. Трябва да бъдем горди с това: България се завръща с ясно заявени позиции и амбиции. И аз вярвам, че тези амбиции ще намерят своята реализация“.

В словото си

военният министър Драгомир Заков

 изтъкна: „Искам да изкажа благодарност както на ВМС, така и на фирмата изпълнител за тяхната отдаденост до този момент. За мен като министър на отбраната ускорената модернизация, превъоръжаването на Българската армия са без алтернатива. Придобиването на нови модерни платформи, въоръжение, оборудване, екипировка е един от начините за постигането на дееспособна армия. Единственият начин да постигнем това превъоръжаване, тази ускорена модернизация на нас ни са необходими активна, последователна и целенасочена политика, ясно спазване на правилата и ясна визия за това как искаме да изглеждат модерните български Въоръжени сили“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

посочи: „За нас – военните моряци, това не е само начало на строителството на кораба. За нас това е реализацията на десетилетна мечта: ВМС да имат нови бойни кораби. Затова е разбираемо и нашето вълнение – на хората с униформи, на колегите от запаса и резерва, на всички, свързани с морската идея на България. Справедливо е в този момент да отдадем своето признание на участниците в този процес – на командването на ВМС, на проектния екип от ВМС, на фирмата NVL, на корабостроителите от МТГ „Делфин“. Като началник на отбраната мога да заявя, че по отношение на цена, качества и способности аз съм убеден, че това ще бъде един от най-успешните модернизационни проекти в Българската армия“.

В своето приветствено слово

командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов

 заяви: „Днес е истински празник, защото бъдещите моряци от ВМС, които ще развяват гордо флага на България по моретата и океаните, ще имат един съвременен кораб, способен да изпълни всички задачи, които стоят пред нас, да защитава нашите морски интереси и интересите на България навсякъде по света. Това е един кораб, на който предстои да бъде посланик на България, и мисля, че с името „Храбри“ ще бъде достоен продължител на нашите славни традиции от зората на българското морско военно корабоплаване“.

Строителството на двата съда ще приключи по план

След церемонията двамата адмирали отговориха на въпроси, зададени им от акредитирани за събитието журналистически въпроси.

„Надявам се, че в началото на 2025 г. ще присъстваме на спускането на вода на кораба „Храбри“. Разговарял съм с ръководството на NVL и имам уверението им, че строителството на двата кораба ще приключи по план. Сега са в ход процедурите за придобиването на боеприпаси за тях. Първата сделка вече е факт и е одобрена от кабинета. Става въпрос за противокорабните ракети. Сега се подготвя ново решение на Министерския съвет – за системите за противовъздушна отбрана. Надяваме се, че този въпрос ще бъде решен до края на годината“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Относно възможностите за Получаването на подводници от българските ВМС, той посочи, че „има заповед на министъра на отбраната за формиране на преговорен екип, разменяме предварителна документация с италианската страна. Ще започнем преговорите за една подводница, а после евентуално и за втора, всичко зависи от параметрите“.

 „Концепцията за бойната електроника на „Храбри“ е разработена в проекта за изграждане на кораба. Всички нейни компоненти ще бъдат доставени своевременно и интегрирани от фирмата, която се занимава не само въоръжението, но и комуникационните, навигационните и системите за наблюдение на кораба. Относно предстоящото национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2022“: „Имаме потвърждение за участие на кораби от Румъния, Грузия, Турция, авиация от САЩ и Турция, евентуално и от морското командване на НАТО – патрулен самолет. Ще имаме участници и в бреговата фаза на учението: от Белгия, Полша, Албания и от още няколко държави“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Относно противоминното наблюдение в наши териториални води, той допълни, че „ВМС непрекъснато провеждат операции за наблюдение на морското пространство за плаващи мини (и не само за плаващи мини). Ние категорично гарантираме свободата на корабоплаването и безопасността в териториалните води на Република България, в коридорите за плаване на търговските кораби и в подходите към пристанищата“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Виж още

Избрани