Информационен център на Министерство на oтбраната

Луксозно издание събира в едно фотографската памет на свързочниците.

Полковник о.р. Ангел Добрев, един от съавторите, е зам.-директор на НВИМ по времето на легендарния полковник Петко Йотов.

Фотоалбумът „Ние, свързочниците – нашата фотографска памет“ вече е факт. Той е посветен на 140-годишнината от създаването на Свързочни войски в Българската армия. Полковник о.р. Ангел Добрев съставя сборника в съавторство със своя колега Георги Караиванов, чието шесттомно творчество в. „Българска армия“ вече представи.

Албумът е фоторазказ за дейността на свързочниците както в мирно време, така и през войните за национално обединение. Многобройни са фотосите, запечатали безпристрастно военните събития от този период. В представената колекция са отразени дейности, свързани с осигуряване на управлението на войските с тогавашните свързочни средства от годините на създаването до края на ХХ век: телефони, телеграфи, проводни телефонно-телеграфни линии, велосипеди, мотори, радиостанции, униформено облекло, отличителни знаци, длъжностите на отделни лица, а също така и ежедневни моменти от военния бит в мирно и военно време.

На поканата за съдействие от страна на двамата автори се отзовават техни колеги и предоставят свои снимки, с които обогатяват публикувания материал. Приложените снимки не претендират за особено качество, те в повечето случаи са дело на колеги на авторите, на случайни фотографи със скромни умения, използвали любителска, а не професионална техника.

Репродукциите на фотосите са подредени в хронологична последователност на историческите събития. Те са част от различни сбирки – частни и институционални – на Централния държавен архив, на Държавния военноисторически архив, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, фотоархив на МО, свързочната колекция на Националния военно-исторически музей, Държавни архиви в Благоевград, Бургас, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Търговище, Шумен и Ямбол.

Сборникът съдържа два големи времеви раздела – фотографии от периода 1878–1945 г. и фотографии от периода 1945–2000 г.

Също така колекцията, представена във фотоалбума, няма претенции за изчерпателност. От снимките се виждат лицата на участниците в тези събития: войници, сержанти и офицери от редиците на Свързочни войски.

Полковник о.р. Добрев споделя, че фотоалбумът е коствал огромни финансови затруднения на него и неговия съавтор Георги Караиванов, не успяват да намерят средства от дарители и накрая  решават да го финансират сами със средства от пенсиите си. „Целта ни беше не да търсим спонсори и да се унижаваме, а да го направим за наше достойнство“, споделя той и допълва, че му е болно да гледа как негови колеги свързочници искат да си закупят албума, но не могат да си го позволят.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top