Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на Тодор Каблешков

[post-views]
Почетоха паметта на Тодор Каблешков

На 16 юни 1876 г. в Габровския конак авторът на историческото кърваво писмо Тодор Каблешков се прострелва, за да сложи началото на своето безсмъртие. На този паметен ден в родния му град Копривщица за поредна година командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от формированието участваха в тържествен ритуал по отдаване на почести с полагане на венци и цветя в памет на една от най-чистите личности от Априлската епопея.

Церемонията започна с поклонение и поднасяне на цветя на гроба на Каблешков, който се намира в двора на старата църква „Свето Успение Богородично“ в Копривщица. Заупокойна молитва отслужи отец Богомил Читалов. Пламенно слово изнесе  военният историк о.з полковник Петър Ненков.

Ритуалът продължи с поднасяне на венци на паметника на Тодор Каблешков пред родната му къща-музей. В словото си генерал-майор Матеев отбеляза родолюбието, големия патриотизъм и саможертвата на Каблешков, осъзнал своя най-висш идеал още в най-крехка възраст. Той призова да уважаваме родовата си памет, традициите и героите си. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани