Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи международен хакатон за отбраната и Космос

[post-views]
Първи международен хакатон за отбраната и Космос

В рамките на „Хемус 2022“ експерти премериха сили и в околоземното пространство.

Курсанти от трите висши военни училища, възпитаници на Военната академия „Г. С. Раковски“, студенти и любители в сферата на високите технологии, софтуера и изкуствения интелект представиха страната ни в първия международен хакатон в областта на отбраната и космоса. Участниците в хакатона DefIn Space 2022 бяха приветствани от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев. „Активното участие от българска страна доказва ясната евроатлантическа ориентация на страната ни“, каза заместник-министър Георгиев. По думите му активността на младите хора е гаранция, че най-после може да се осъществи нужният прелом в нашето общество и да се постигне развитие, което стъпва на най-новите технологии в космоса.

В хакатона бяха регистрирани 45 участници, разпределени в 11 отбора. Работата им беше оценявана от четиричленно жури от експерти. Събитието беше първото на националната научна програма „Сигурност и отбрана“ и е резултат от дългогодишното сътрудничество между Министерството на отбраната, Българската академия на науките, Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“, Френското космическо командване. Темата беше управлението на космическия трафик. Тя има все по-голямо значение поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и създаването на международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Институтът по отбрана участва в първия международен хакатон DefInSpace. Отборът, представен от докторантите – подполковник Мирослав Кочанков от Сухопътни войски, капитан Венцислав Паунов и инж. Андрей Гърков, спечелиха второ място на турнира.

Отборът на Института по отбрана предложи иновативно техническо решение на поставената задача и то беше високо оценено от комисията.

„Нашият отбор беше от трима човека. Бях капитан на отбора. Имаше опция за участие по две направления – техническо и глобално, нашият отбор участва в техническото направление за управление на космическия трафик на сателити. Целта беше да открием иновативни решения , които да бъдат приложени. Класирахме се на второ място. Решението, което предложихме, заинтригува комисията. Работя по направление комуникационни и информационни технологии в отдел КИЕС на Сухопътни войски и нашето решение беше ориентирано именно към комуникационните технологии“. Това каза специално за вестник „Българска армия“ подполковник Мирослав Кочанков, докторант от Сухопътни войски.

Курсанти решаваха орбитални казуси

В хакатона DefIn Space 2022 участваха три отбора от Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“ във В. Търново с общо девет курсанти. Те са от първи, втори и трети курс. Два от отборите ръководи гл. ас. д-р Георги Баев. На третия отбор ръководител е доц. д-р Николай Долчинков от Катедра „Защита на населението и инфраструктурата“.

„Имаше две предизвикателства, сред които можеше да избираме – едното е за справяне с космическите отпадъци, а другото е управление на космическия трафик. В рамките на 24 ч участниците трябваше да се запознаят в дълбочина с темата и проблема. Всеки от курсантите правеше свое проучване по темата, като това разширява техните познания“, каза специално за военния вестник гл. ас. д-р Баев.

Изводите показват, че има милиони отломки и те са много опасни. Курсантите търсят решение как да се справят с тях. Единият от отборите предлага система с изкуствен интелект, която да следи определени отломки в ниска околоземна орбита. Вторият отбор представя система за почистване на отломки в космоса, но тази идея тепърва предстои да бъде доразвита. Третият отбор представя лазерни технологии, които да бъдат в помощ при разрушаване на по-малки отломки в космоса.

„Ние получихме две специални награди – единият отбор получи достъп до платформата за сателитни изображения на определена парична стойност, а другият отбор получи награда „Приключение“. За НВУ беше важно да участваме, но това беше особено важно за мотивацията на курсантите ни. Имаше трима първокурсници и те вече питат за следващите хакатони“, каза още гл. ас. д-р Георги Баев.

Космическите технологии в сигурността и отбраната

DefInSpace 2022 (https://www.definspace.fr/en) е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на сигурността и отбраната. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l’Espace) и организиран от  френския аерокосмически клъстер Aerospace Valley през 2021 г., през настоящата година в него вземат активно участие и отбори от България. Темата на хакатона е свързана с управлението на космическия трафик, което има все по-голямо значение за човечеството поради значителното увеличение на изстрелваните изкуствени спътници в околоземна орбита и плановете на Европейския съюз за разработването на политика, свързана със способностите на ЕС да проследява обекти в космоса и да се създадат международни регулации за отговорно и безопасно използване на космическото пространство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани