Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фалшив Виталий Кличко звъни на европейски кметове

[post-views]
Кметът на Киев се обяви против очакваната оставка на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни

Фалшив Виталий Кличко води разговори с европейски кметове. Измамата е тип „дийп фейк“, като на този етап се зная за три жертви – кметовете на Виена, Берлин и Мадрид.

Самият Виталий Кличко призова измамата да бъде разследвана. Кметът на Киев се е свързал с германския в. „Билд“, а и е публикувал видео, в което казва, че няма нужда от преводач на английски и немски език. Официалните разговори се водят само чрез официални канали, посочва още Кличко.

По-рано днес стана ясно, че представители на германската агенция по сигурността са започнали разследване на видеоконферентен разговор на кметицата на Берлин Франциска Гифи. Разговорът е бил вчера и е приключил след 15 минути, когато кметицата започнала да се съмнява, че говори действително с кмета на Киев.

Не само Гифи е била измамена. Същото се е случило и с кмета на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда. Той обаче е прекратил разговора с мнимия Кличко, тъй като бързо е заподозрял измамата.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг също получава фалшиво обаждане от мнимия Виталий Кличко миналата седмица. Самият той съобщил за това миналата седмица в Twitter, но публикацията днес вече е била изтрита.

Първоначално кметството не е предоставило подробно изявление в отговор на запитване на Der Standard в събота сутринта, но по-късно се позова на туитове от град Виена, в които се казва, че кметът е предположил „сериозен случай на киберпрестъпление“.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани