Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва пострада от кибератака само дни след санкциите спрямо Калининград

[post-views]
Сайтовете на държавни учреждения в Германия в началото на седмицата са били подложени на хакерски атаки

Литовски държавни и частни институции бяха засегнати в понеделник от кибератака от типа „отказ на услуга“ (Denial-of-service attack)), съобщи Националният център за киберсигурност на балтийската страна в изявление, разпространено от министерството на отбраната и цитирано от Ройтерс.

Атака за отказ на услуга е хакерска атака, чиято цел е услугите на даден ресурс, предоставян от компютър, да спрат или частично да се забавят и да станат недостъпни за целевите му потребители. Атаката може да бъде проведена чрез изчерпване на ресурса или чрез възползване от грешка в софтуера.

„Много е вероятно атаките с подобна или по-голяма интензивност да продължат и през следващите дни, особено в транспортния, енергийния и финансовия сектор“, казаха още от центъра.

Сред засегнатите са защитените мрежи за предаване на данни, използвани от държавните институции, други литовски органи и частни компании.

Полагат се усилия за възстановяване на услугата, както се работи и с международни доставчици на интернет услуги „за намиране на решения за управление на ситуацията“.

Освен това се казва, че има голяма вероятност от атаки от типа рансъмуер (ransomware), както и от „атаки за заличаване на уебсайтове“.

На този етап не се предоставя информация за нападателите.

Трябва обаче да се им предвид, че по-рано този месец Литва забрани железопътния транзит на редица стоки през нейна територия до руския ексклав Калининград в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани