Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шотландия иска нов референдум за независимост през октомври 2023 г.

[post-views]
Шотландия иска нов референдум за независимост през октомври 2023 г.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви във вторник, че шотландският парламент ще публикува законопроект за референдум за независимост с планирана дата за гласуване за отделяне от Великобритания, като референдумът да се проведе на 19 октомври 2023 г., предаде Ройтерс.

Стърджън каза, че ще пише до британския премиер Борис Джонсън за разрешение за провеждане на консултативен референдум, заявявайки, че е жизненоважно гласуването да е законно. Тя каза още, че въпросът ще бъде отнесен до Върховния съд на Обединеното кралство.

Гласоподавателите в Шотландия, която е с население от около 5,5 милиона, отхвърлиха независимостта през 2014 г. Но полуавтономното правителство на Шотландия каза, че напускането на ЕС от страна на Великобритания, което стана факт въпреки мнението на мнозинство шотландци, означава, че въпросът трябва да бъде поставен на второ гласуване.

Джонсън и неговата управляваща Консервативна партия, която е в опозиция в Шотландия, категорично се противопоставят на референдума, заявявайки, че въпросът вече е решен през 2014 г., когато шотландците гласуваха против независимостта с 55% срещу 45%.

По-рано той отказа да издаде т.нар. „заповед по раздел 30“, която позволява провеждането на референдум, напомня Ройтерс.

„Правителствата на Обединеното кралство и Шотландия трябва да седнат заедно и отговорно да се споразумеят за процес, включително „заповед по раздел 30“, която позволява на шотландския народ да решава“, отбеляза Никола Стърджън.

„Това, което не желая да направя, което никога няма да направя, е да позволя на шотландската демокрация да бъде пленник на Борис Джонсън или който и да е министър-председател“, каза още Стърджън пред шотландския парламент. „Въпросът за независимостта не може да бъде потискан. Той трябва да бъде решен демократично“, добави тя.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани