Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доклад на ООН показва мащабите на цивилните жертви на руската инвазия в Украйна

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека изброи днес поредица нарушения и възможни военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна от началото на войната на 24 февруари, предаде ДПА.

Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право. „Цивилните продължават да стават основна жертва на военните действия“, каза днес ръководителката на Комисията на ООН за правата на човека в Украйна Матилда Богнер. Тя посочи конкретно атаката срещу железопътната гара в контролирания от украинските сили град Краматорск в началото на април, при която загинаха 60 души, а 111 бяха ранени.

Гъстонаселени райони биват обстрелвани с тежка артилерия и атакувани от въздуха, като на някои места нееднократно са използвани касетъчни боеприпаси, заяви Богнер на пресконференция, която съвпадна с публикуването от службата на върховния комисар на ООН за правата на човека на нов доклад за броя на жертвите на войната.

Докладът е установил „основателни причини да се смята, че както руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групировки, така и в по-малка степен украинските въоръжени сили“ са използвали касетъчни боеприпаси, които се взривяват във въздуха, разпръсвайки малки бомби.

Представителите на ООН са регистрирали досега 202 повредени или унищожени медицински заведения и 272 повредени образователни институции. Реалният им брой обаче вероятно е по-голям, каза Богнер.

Тя съобщи, че по данни от тази седмица над 10 000 цивилни са били убити или ранени, като сред жертвите има стотици деца.

„Ще отбележа, че истинските числа са значително по-големи“, каза Богнер, изчислявайки броя на убитите на повече от 4700 души.

Руските сили са извършили убийства на повече от 30 места, включително Киев, Чернигов и Суми, през февруари и март, сочи докладът.

ООН досега е разследвала 28 случая на сексуално насилие, включително масови изнасилвания.

Събраните от ООН данни са основани на стотици беседи с жертви и очевидци, както и посещения на терен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани