Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин лично наредил размяната с бойци от „Азовстал“

[post-views]
Украйна и Русия размениха по близо 200 военнопленници

Руското министерство на отбраната заяви, че размяната на военнопленници от „Азовстал“ с руски военнослужещи е извършена с пряка заповед на Путин.

Размяната на формулата 144 към 144 се състоя на 29 юни. Това беше и най-голямата група военнопленници, които са разменени до този момент.

От 144-те освободени 95 са защитници на „Азовстал“. Сред тях са и 43 военнослужещи от Азовския полк.

По данни на руската страна общо 2439 души са се предали от „Азовстал“. Украинският президент Володимир Зеленски също споменава цифрата 2500 пленници, макар и по данни на други украински ведомства броят е значително по-малък. По-рано украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че общо около 2000 украински военнослужещи може да се намират в плен в Русия.

Днес руското министерство на отбраната съобщи също, че над шест хиляди украински военнослужещи се намират в плен в Русия.

След като защитниците от „Азовстал“ получиха заповед да запазят живота си и се предадоха, първо бяха арестувани на територията на ДНР, а за част от тях се получи информация, че са преведени в Русия.

Междувременно не един руски политик и пропагандист поиска те да бъдат съдени и дори екзекутирани, наричайки ги нацисти и военнопрестъпници. Дори и днес председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин съобщи, че пленените украински бойци от батальона „Азов“ ще бъдат изправени пред съд.

„Тези националисти, чиито ръце са покрити с кръв, не са хора. Очаква ги съдебен процес“, написа той в „Телеграм“.

 Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани