Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските депутати приеха законопроект, който позволява да се забраняват чуждестранни медии

[post-views]
Кремъл: Преговорите за мир в Украйна, които ще се състоят в Давос, няма да постигнат нищо без участието на Русия

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) окончателно прие законопроект, който ще позволи забрана на чуждестранни медии в отговор на действията на други страни срещу руски медии, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът беше одобрен на трето четене. Очаква се скоро да го одобри Съветът на федерацията (горната камара на парламента), след което да бъде подписан от президента Владимир Путин и да влезе в сила.

През последните месеци Русия многократно се оплакваше, че западните страни неправомерно ограничават руски медии, налагайки  забрани на работата им или отказвайки визи на техни журналисти. В началото на месеца говорителката на руското външно министерство Мария Захарова привика представители на американски медии и ги предупреди, че може да им бъде отказано подновяване на визите и акредитациите.

Новият закон позволява на главния прокурор да отмени регистрацията на медии, ако разпространяват „незаконна, опасна, ненадеждна обществено значима информация или информация, която изразява явно неуважение към обществото, конституцията на Руската федерация или цели да дискредитира руските въоръжени сили“.

Много чуждестранни медии преустановиха или ограничиха дейността си в Русия, след като през март беше приет закон, който предвижда до 15 години затвор за разпространение на информация, които се възприема като подриващи авторитета на руската армия.

 Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани