Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Следващата среща на върха на НАТО ще бъде през 2023 г. във Вилнюс, обяви литовският президент

[post-views]
Литва увеличава военните разходи

Следващата среща на върха на НАТО ще бъде не след две години, както е било досега, а след една и ще се състои през 2023 г. във Вилнюс. Това обяви днес президентът на Литва Гитанас Науседа, цитиран от литовския новинарски уебсайт balticword.com. Други литовски медии съобщават, че правителството на Литва вече е упълномощило външното министерство да организира форума на алианса.

В заключителния документ на срещата на върха на НАТО в Мадрид се изказва благодарност към Кралство Испания за гостоприемството и се отбелязва, че следващата среща на върха на алианса ще бъде във Вилнюс през 2023 г.

Според balticword.com изборът на Литва за домакин не е случаен, защото понастоящем страната е изложена на значителни заплахи от страна на Русия.

След като по-рано този месец правителството във Вилнюс забрани транзита през литовска територия на санкционирани стоки от Русия до руския ексклав Калининградска област, Москва веднага започна да отправя заплахи към Литва. А Беларус окачестви забраната на транзита като обявяване на война срещу Русия, припомня литовската медия.

 Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани