Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен: Украйна може да излезе по-силна от преди руската инвазия

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: Полша не изпълнява изискванията за получаване на възстановителна помощ след пандемията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник по време на речта си на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в състояние да излезе „по-силна от преди руската инвазия“.

Тя отбеляза, че ЕС „има специална отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна“ и че ще й помогне по време на нейното възстановяване. Въпреки че предизвикателствата са „огромни“, те не са „непреодолими“, каза шефът на ЕК, добавяйки, че Украйна „може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна държава“.

Председателят на ЕК сподели, че тя и германският канцлер Олаф Шолц, в тясно сътрудничество с международни партньори, „ще организират международна конференция на високо ниво след лятото“, за да гарантират, че парите на инвеститорите ще бъдат „изхарчени ефикасно и ефективно“ по време на процеса на реконструкция.

Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване, за да координира възстановяването на Украйна след войната й с Русия, посочи Урсула фон дер Лайен и добави, че платформата ще се използва за картографиране на инвестиционните нужди, координиране на действията и канализиране на ресурсите.

„От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал около 6,2 милиарда евро финансова подкрепа и ще още средства. Ще се ангажираме значително в средносрочната и дългосрочната реконструкция“, посочи още Фон дер Лайен.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски посочи, че възстановяването на страната след войната се нуждае от колосална инвестиция.

По време на реч чрез видеовръзка на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано Зеленски заяви, че реконструкцията е процес, предназначен да възстанови най-основните демократични институции на Украйна. Той също така призова инвеститорите и заинтересованите страни да участват отговорно във възстановяването на страната.

Възстановяването на Украйна е „общата задача на целия демократичен свят“, каза Зеленски, подчертавайки, че възстановяването на неговата разкъсана от война страна ще послужи на световния мир.

Украйна, добави той, е фокусирана върху спазването на разпоредбите на страната, за да завърши процеса на присъединяване към Европейския съюз. „Възстановяването на Украйна ще бъде най-големият принос за поддържането на глобалния мир“, каза още той.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани