Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съвместна европейска разработка за нови противотанкови ракети с първа демонстрация това лято

[post-views]
Съвместна европейска разработка за нови противотанкови ракети с първа демонстрация това лято

Обединение от 13 европейски партньори от общо 5 държави разработва нов проект за противотанкови ракети извън зоната на пряката видимост (BLOS или beyond line-of-sight). Координиран основно от MBDA – водещ европейски производител на ракети и ракетни системи, проектът LynkEUs се реализира от 2019 г. насам чрез финансиране от Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP), съобщават от  John Cockerill Defense.

Близо три години след старта на работата по създаване на нов тип противотанкови ракети за поразяване на целта чрез съвместно насочване, индустриалното обединение се подготвя за първа реална демонстрация на новите способности.

Системата, която се разработва в рамките на LynkEUs, е базирана на ракетната система от пето поколение MMP за френската армия, която беше поставила изисквания за противотанкови ракети със способности за поразяване извън зоната на пряката видимост. Новата система, разработвана под името LynkEUs, ще позволява на въоръжените сили да стрелят по вражеска цел, към която нямат пряка видимост, благодарение на информация, предоставяна от трета страна – например от бойни машини без екипаж или дронове.

LynkEUs е първото по рода си партньорство от този тип на европейско равнище и проправя пътя за по-нататъшни съвместни проекти между европейските държави в отбранителния сектор. Инициативата е реално приложение на ключовото послание на ЕС за сила и единство в осигуряването на обща сигурност и отбранителни способности на всички държави членки – тема, която с днешна дата е с още по-голямо значение предвид военната агресия на Русия в Украйна. Проектът е на стойност 6,45 милиона евро, отпуснати по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната. Очаква се той да получи допълнителна подкрепа от Европейската комисия през Европейския фонд за отбрана.

Проектът обединява компании, академични структури и институти от отбранителния сектор от няколко държави – Франция, Белгия и Кипър. Белгийската отбранителна компания John Cockerill Defense също е сред участниците в първия по рода си широк европейски консорциум.

Компанията е с над 200-годишна история в разработката и производството на куполи и оръжейни системи. В рамките на проекта John Cockerill предоставя богатия си опит в разработването на симулатори и интегрирането на високотехнологични функционалности в отбранителни продукти.

John Cockerill работи с партньори и производители в целия свят, включително и с български фирми. Компанията си сътрудничи с френския производител на бронирани машини Nexter за съвместно предложение на междуправителствено ниво за модернизиране на българските Сухопътни войски.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани