Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна доминираше разговорите в днешния ден от срещата на Г-20 в Индонезия

[post-views]
Войната в Украйна доминираше разговорите в днешния ден от срещата на Г-20 в Индонезия

Войната в Украйна доминираше разговорите в днешния ден от срещата на Г-20 в Индонезия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън се обърна директно към Русия с призив да пусне украинската пшеница да отпътува към света. Руският му колега Сергей Лавров, който пропусна по-голяма част от следобедната сесия и обсъжданията за Украйна, обвини Запада, че е обявил икономическа война на Русия със санкциите си.

По-рано в кулоарите на срещата Лавров каза, че Москва е готова да преговаря с Украйна и Турция по въпроса за износ на украинското зърно.

„Готови сме да преговаряме с нашите украински и турски колеги“, каза той и обясни как според него би могъл да бъде решен проблемът с превоза на украинско  зърно.

„Ако става дума за украинското зърно, Украйна трябва да разблокира пристанищата си, да ги разминира или да осигури безопасно преминаване през минните полета, а вече извън териториалните води на Украйна Русия и Турция са готови да гарантират сигурността на съответните плавателни съдове и да ги съпроводят до проливите. Оттам нататък в Средиземно море те ще продължат на собствен ход“.

В самата Украйна руската армия засилва натиска срещу източния район Донецк. Според украинските власти има жертви и ранени при нов обстрел срещу Харков и съседни градове.

А в реч пред парламентарни лидери снощи руският президент Владимир Путин сериозно втвърди тона като заяви, че Русия все още не е започнала сериозни бойни действия, а шансовете за договаряне на мир намаляват с продължаване на конфликта.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани