Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМА рестартира подготовката на санитарни инструктори

[post-views]
ВМА рестартира подготовката на санитарни инструктори

За седмица във Военномедицинския симулационен тренировъчен център на ВМА се проведоха две занятия на бойни санитари и на курсисти – цивилни парамедици. Парамедиците са с трета степен на професионална квалификация и се обучават вече трети месец. Затова и бяха водещи в занятията, а групата бойни санитари от Командването за логистична поддръжка, които са в началото на обучението си в курса, при първото общо занятие наблюдаваха действията на по-опитните парамедици. При второто занятие, вече пред Центъра на открито, се включиха частично и „новобранците“. И в двете занятия ситуацията беше с екстремна ситуация с масово пострадали. Първия път – при пътнотранспортно произшествие, а във втория – в зимни условия със затрупани от лавина скиори, включително деца, които попадат и в студената вода на езеро и получаване на студови травми. Алгоритъмът включва триаж, оказване на първа медицинска помощ и транспорт на пострадалите до лечебно заведение.
Полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА, казва, че ВМА обучава цивилните парамедици от първи април т.г. – с трета степен на професионална квалификация. Подготвят се за нуждите на националното здравеопазване. Четвъртата степен на квалификация е най-висока, най-ниската, втората, е за шофьорите на линейките, третата – за обикновени парамедици, а четвъртата – за парамедици, които могат не само да работят в линейка, но и да асистират на лекарите в спешните отделения. Военните парамедици, които ще обучаваме от есента, казва полк. Попиванов, ще бъдат подготвени за най-високата степен на професионална квалификация.


Това обучение се извършва съвместно между ВМА и Сержантския колеж към Висшето военноморско училище. Вече е сключен договор за това. В колежа те ще изучават военни дисциплини и английски език, а във ВМА ще получават медицинската си подготовка – теоретична и практическа в Тренировъчния център. Сержантският колеж ще издава и дипломата, с което обучаваните за санитарни инструктори редници ще получават званието сержант. Програмата им вече е утвърдена със заповед на министъра на отбраната при общ хорариум 1260 часа. Професионалната квалификация на военен парамедик се признава, ако по-късно курсистите напуснат армията и решат да работят вече като цивилни парамедици.
Шест курса, или общо 53 военнослужещи от военните формирования, са завършили курс за „бойни санитари” във Военномедицинска академия от началото на 2022 г. Ежегодно десетки военнослужещи получават начална военномедицинска подготовка, която им дава възможност след това – при нужда, да се включат както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани