Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Допринасяме за сигурността в НАТО

[post-views]
Допринасяме за сигурността в НАТО

Церемония по присъединяването на Унгария към Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE) се състоя в София. На тържеството, което е под егидата на министъра на отбраната, официално беше издигнато знамето на Унгария в присъствието на гости от дипломатическия корпус, МО, Щаба на отбраната, Щабния център за интегриране на силите на НАТО в България, както и партньори на Центъра.

На церемонията по издигане на знамето на Унгария като член на Центъра на НАТО в София присъстваха министърът на отбраната Драгомир Заков, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, представители на дипломатическия корпус, генерали и офицери от БА Фото Николета РАЙДОВСКА

„Това е паметно събитие, защото издигнахме знамето на петата държава, която е част от Центъра на НАТО в София. След Гърция, Румъния и Полша, както и България като страна домакин, сега приветствахме и Унгария. Центърът расте и България показва възможностите си като страна домакин на структура на НАТО, защото Центърът е в структурата на НАТО, и в този смисъл мисля, че ясно показахме нашите способности да допринасяме за сигурността в НАТО, в случая изцяло в гражданската сфера. Това също е елемент от задачите на НАТО и една от мисиите на Алианса“, каза министърът на отбраната Драгомир Заков.
„Днешният ден показва единението на различни нации, като се надяваме те да станат повече. Започваме да приемаме нови спонсориращи страни. Целта ни е да обединим общите усилия в средата за сигурност, която да осигурим за страните – членки на Алианса. По този начин ние показваме нашето взаимодействие и общите ни усилия в посока да допринесем за развитието на Алианса. Всяка държава има своя система за управление на кризи, както и НАТО има собствена такава система. Те са свързани в обща система. Унгария ще допринесе със своя опит и с уникалността на своята система, която ще обогати общата система за управление на кризи. Така именно ще допринесем и за сигурността в региона и в света“. Това каза пред военните медии полковник Орлин Николов – директор на Центъра на НАТО в София.
„Експертизата, която имаме, я събираме на едно място, което повишава нашите способности да предлагаме решения, включително и иновативни решения, което е ключово за справяне с различни видове бедствия, аварии и катастрофи. Това е много важно, защото НАТО много често се свързва само с военни въпроси и военни действия, военен отговор и колективна отбрана. НАТО обаче има и много ясна мисия в цивилната сфера. Това е една от основните задачи по Стратегическата концепция, включително и по новата Стратегическа концепция – управлението на кризи. Това е една сфера, която ние често забравяме, но тя е много важна, защото такава е ролята и на българските Въоръжени сили – една от задачите, свързана с типично граждански аспекти“, подчерта министър Заков.
Стана ясно, че има много страни, с които Центърът си взаимодейства. От тях зависи дали искат да станат спонсориращи страни, но така или иначе всичките държави в НАТО работят заедно и в системата за управление на кризи, а и в други посоки и теми.
„Всяка държава в НАТО е развита в отделна област. Целта на нашия Център е да обедини всички усилия в една обща мярка, която да бъде всеобхватна, за да действа ефективно. Работим активно със САЩ, Йордания и Близкия изток, както и Северна Африка“, подчерта полковник Николов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани