Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС: Природният газ и атомните реактори са „чиста“ енергия

[post-views]

Европейският парламент не успя да събере мнозинство, за да блокира предложението на Европейската комисия природният газ и ядрената енергия да бъдат определени като чисти енергии, инвестирането, в които може да се класифицира като зелено вложение. 75 гласа не достигнаха на парламента да отхвърли предложението двете горива да бъдат включени в класификатора на устойчивите екологични дейности, известен като таксономи.

Предложението беше внесено от група депутати от пет от седемте парламентарни групи, след като преди месец водещите парламентарни комисии отхвърлиха предложението на Европейската комисия. 278 евродепутати от 353 необходими подкрепиха отказа, но 328 гласуваха за инициативата на Комисията, а 33-ма се въздържаха. Европейският парламент беше единственият, който можеше да я спре да влезе в сила от 1 януари, тъй като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в парламента в сряда, че ако тя бъде отхвърлена, няма да предлага неин нов вариант.

Включването на ядрената енергия и природния газ в таксономията ще позволи да се привличат частни инвеститори в изграждането на газопроводи и на нови ядрени централи през преходния период до постигането на въглеродна неутралност в средата на века. То беше направено под натиска на държавите членки и в сегашния си вариант не позволява зелено инвестиране в терминали за втечнен газ, но допуска изграждането на газопроводи за изкопаем газ, включително за руски газ. Ще бъде възможно и изграждането на нови и разширяване на АЕЦ и по руски технологии, като условието е те да са най-съвременни. Условието за газопроводите е те да могат да бъдат използвани и за пренос на водород, когато технологията се развие достатъчно, че да е пазарно изгодна.
Еврокомисарят за финансовите пазари Марейд Макгинес призна пред евродепутатите, че двете горива не са зелени, но че част от европейските държави не могат да направят прехода към въглеродно неутрална икономика, без тях и затова Комисията е направила предложението, за да им помогне. Тя подчерта, че инвеститорите и правителствата няма да са задължени да ползват двете горива, но ще получат яснота как да ги ползват по време на прехода.

Страните членки също са разделени, но според правилата е необходимо поне 20 от тях да са против, което остави решението в ръцете на евродепутатите. Основните му привърженици в Европарламента се оказаха либералите от „Обнови Европа“ и консерваторите, чийто главен аргумент съвпада с този на Еврокомисията. Останалите групи бяха разделени по-скоро според националността на членовете им, като три от петте големи държави с повече гласове – Германия, Франция и Полша подкрепят мярката. Идеята имаше основен противник Зелените, които се обявиха против привилегироването на изкопаемо гориво като природния газ и срещу инвестициите в ядрена енергетика заради неразрешения проблем със съхраняването на опасните радиоактивни отпадъци. (БА)

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани