Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жив е българският комикс

[post-views]
Жив е българският комикс

Българският комикс посрещна третата си национална изложба отново в залите на Съюза на българските художници на „Шипка” 6, която ще е отворена до 20 юли. Духът и усилията на създателите на такива истории поддържат секция „Комикс” към СБХ и сдружение „Проектът ДЪГА”. Българските художници от страната и чужбина представят свои творби от последните няколко години. Не е случайна пристрастността на почитателите на този вид литература, както определят разказите в картини „две в едно” – на текст и графика.

Факт е и че все повече издателства вървят след този интерес на комикс културата и публикуват комикси с все по-добри текстове, рисунки и … чувство за мярка. Определено комиксът днес е коренно различен от онзи в началото на миналия век, когато жанрът се е смятал за израз на по-нисък вкус.
Част от художниците на изложбата са творци и в други жанрове на изобразителното изкуство, има карикатуристи, които рисуват само комикс. Сред участниците на изложбата са Айхан Хайрула, Алла и Чавдар Георгиеви, Борис (Боб) Клисурски, Веселин Праматаров, Виктор Кълвачев, Даниел Атанасов (Сатанасов), Димитър Стоянов (Димо), Иван Домузчиев, Константин Витков (Титис), Мая Генчева, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Славена Симеонова, Христо Христов и др.
Изложбата показва как се създават бестселъри в жанра на комикса. И дава възможност за среща на живо у комикс артистите, някои от които са пристигнали специално за откриването й от чужбина.

Най-ново

Единична публикация

Избрани