Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нова хидравлична система за отваряне на врати

[post-views]
Показаха бойна машина на пехотата „РИЛА 8×8“

На изложението „Хемус 2022“ служба „Военна полиция“ представи въоръжение, индивидуална екипировка, специализирани устройства, средства за разузнаване, униформи, инженерно имущество.
Както винаги, на тези изложения най-голям интерес от посетителите имаше към снайперските карабини. Те са нови и модерни и привличат окото. Особен интерес имаше и към индивидуалната екипировка, както и към балистичния щит, който също е особено атрактивен, но тежи 50 кг.
Някои от представените предмети бяха по-специфични и са придобити през последните години. Такъв е детекторът за откриване на експлозиви. „Това е американски уред и се представя за първи път на това изложение.
Особен интерес представляваше и хидравличната система за отваряне на заключени врати при наличие на барикадирани лица. Така се отварят и бронирани врати, а и такива с решетки. Уредът има усилие за разтваряне от 30 т. Реално много специализирани врати като банкови сейфове и бункерни врати не биха устояли на тази система. Почти всички комерсиални врати, без значение колко са бронирани и с какъв тип ключалка са, могат да бъдат отворени с този уред. Той работи на батерия и е безшумен. Мислен е от тактическа гледна точка. Компанията е специализирана за производство на такива уреди за противопожарните служби, но има и тактическа серия. Това каза специално за вестник „Българска армия“ майор Пламен Николов – началник на Сектор „Специализирани тактически действия“ в Регионална служба „Военна полиция“ – София.
Хидравличната система за отваряне на врати също се представя за първи път на такова изложение.
Всички системи и уреди, които бяха представени от „Военна полиция“ по време на „Хемус 2022“, се използват активно в практиката.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани