Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинската армия се изтегли от Луганска област

[post-views]
Украинската армия се изтегли от Луганска област

Украинската армия потвърди, че се е изтеглила от Лисичанск, след като в неделя Москва обяви, че е превзела града. Това е последният стратегически град в източната Луганска област, който от седмици беше подложен на ожесточени атаки. „За да бъде запазен животът на украинските защитници (на Лисичанск), бе взето решение за изтегляне“ от града, каза в изявление генералният щаб на украинските въоръжени сили. Той обясни, че „в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на защитата на града би имало фатални последици“.
Украинският президент Зеленски заяви в поредното си нощно обръщение, че Украйна ще си върне района, „благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличаването на доставките на модерни оръжия“, като обеща Киев да отвърне на удара с оръжия с голям обсег, като доставените от САЩ ракетни установки HIMARS.
Фокусът на бойното поле сега се измества към съседния регион Донецк, където Киев все още контролира части от територия, пише Ройтерс. Предполага се, че следващи военни цели ще бъдат Славянск и Краматорск в съседната Донецка област. Двата града се намират на 80 километра на запад.
Източници на агенция РБК в президентството казаха, че се подготвят референдуми за присъединяване на т. нар. Луганска и Донецка народни републики към Русия. „Чакаме знак от военните“, казва един от тях и обяснява, че няма точни срокове, а се следи кога ще бъдат достигнати административните граници на украинските области и ще се стабилизира сигурността в тях.
Междувременно Володимир Зеленски отново поиска от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. „Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди.“
„Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки“. Тя има само една задача – „да отнема живота на хората, да сплашва хората“, каза Зеленски.
Произволните задържания на граждани са станали масова практика в районите на Украйна под контрола на руската армия и свързаните с нея въоръжени групи, документирани са 270 случая, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и обяви намерения за засилване на наблюдението в Украйна, предаде Ройтерс. Констатациите се основават на информация от посещение на наблюдатели на терен и събеседвания, направени с малко над 500 жертви и очевидци на нарушения на човешки права, както и на други източници на данни, каза Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани