Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристалина Георгиева: 2023 година ще бъде още по-трудна и с повишен риск от рецесия

[post-views]
Кристалина Георгиева: 2023 година ще бъде още по-трудна и с повишен риск от рецесия

2023 година ще бъде още по-трудна от настоящата и е с повишен риск от рецесия, пише управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в блога си преди срещата на Г-20 в Бали. Георгиева призовава за по-голяма международна координация.

Овладяването на високата инфлация е сред първите приоритети на международно ниво, очертани от управляващия директор на Международния валутен фонд.

Според Кристалина Георгиева не трябва да се допуска най-нуждаещите се да изпаднат в още по-голяма беда, а фискалната политика трябва да е в помощ на паричната.

75 централни банки по света вече прибегнаха до лихвени повишения и най-вероятно ще продължат в тази посока. Това обаче поставя под сериозен риск държавите, които имат високо ниво на задлъжнялост, предупреждава Георгиева.

Според нея е изключително важно по-развитите държави да помогнат на по-бедните.

Георгиева предупреждава за сериозните последици от високите цени на горивата и на хранителните продукти и че редица държави са заплашени от глад.

Руската война в Украйна е определена като „човешка трагедия“, която се задълбочава. Заедно с това светът е изправен пред „море от кризи“, пише още Георгиева и призовава към съпричастност.

„Всеки е брат или сестра“, заключава Георгиева и отправя призив към координирани действия на ниво Г-20. 

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани