Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко петима цивилни са били убити при руски обстрел в Николаевска област, съобщи канцеларията на украинския президент

[post-views]
В резултат на ракетната атака в Одеса тази вечер броят на пострадалите се е увеличил на двама души

Най-малко петима цивилни са били убити при руски обстрел на жилищна сграда в Николаевска област, Южна Украйна, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Той осъди ударите с реактивни системи за залпов огън по няколко обекта в региона. „Болница и жилищни сгради са били понесли щети“ при обстрела във Витовски район, източно от Николаев – голям град близо до фронтовата линия, като по предварителни данни са загинали най-малко петима цивилни, написа Тимошенко в Телеграм.

Той придружи съобщението си със снимка на поразената триетажна жилищна сграда, чиято фасада е напълно унищожена.

По-рано губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че руските въоръжени сили са нанесли удари в няколко села в околностите на регионалния център.

На ежедневния си брифинг руското министерство на отбраната каза, че Николаев е бил поразен с „с високоточни ракети въздух-земя“. При ударите източно от града са били убити 70 украински войници от 59-а моторизирана пехотна бригада и унищожени гаубици и военни машини.

Николаев, който имаше население от 475 хиляди души преди началото на войната на 24 февруари, стои на пътя към Одеса – най-голямото украинско пристанище на Черно море. Градът е подложен на обстрел от руските въоръжени сили, които направиха неуспешен опит да го превземат през първите дни от своята инвазия.

Николаев се намира на шейсетина километра западно от Херсон – единственият областен център, превзет от Русия. Фронтовата линия минава между двата града, като украинските въоръжени сили започнаха контраофанзива в Херсонска област през последните седмици и твърдят, че са си върнали няколко села, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани