Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите случаи на КОВИД-19 по света се увеличават пета поредна седмица

[post-views]
Преглед на развитието на ковид пандемията през периода 1-7 април 2022 г.

В световен мащаб броят на новите случаи на КОВИД-19 се увеличава за пета поредна седмица, докато броят на смъртните случаи от заразата остава на относително стабилни равнища, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО). 

По света вече са регистрирани над 556 милиона потвърдени случая и над 6,3 милиона смъртни случая от коронавируса от началото на пандемията.

През последната седмица са отчетени над 5,7 милиона случая, което е увеличение с 6 процента спрямо предходната седмица. Броят на новите смъртни случаи за седмица е останал сходен спрямо предходната, като са съобщени над 9800 смъртни случая.

На регионално равнище броят на новите седмични случаи се е увеличил в Източното Средиземноморие (+24,67%), региона на Югоизточна Азия (+4,75%), Америките (+0,11%), Европа (+19,76%) и Западнотихоокеанския регион (+27,87%), докато намалява в Африка (-18,02%). Смъртните случаи са се увеличили на седмична база в Източното Средиземноморие (78%) и Югоизточна Азия (23%), докато на други места са спаднали или остават на стабилни равнища.

Нова вълна на инфекции с коронавирус се разпространява бързо в Азия и в АВСТРАЛИЯ, принуждавайки властите да отправят предупреждения към жителите на региона да вземат предпазни мерки за забавяне на разпространението ѝ и да помогнат за предотвратяване на претоварването на националните здравни системи, предаде Ройтерс.

Новият ръст на случаите се дължи най-вече на BA.4/5, подвариант на варианта Омикрон. Той представлява допълнително предизвикателство за властите, които все още се борят с икономическите последици от по-ранните вълни на пандемията, като същевременно се опитват да избегнат поредното въвеждане или удължаване на непопулярни ограничения.

Континентален КИТАЙ отчита средно над 300 случая на вътрешно предаване на заразата на ден, което е повече спрямо около 70 случая средно на ден през юни. Стриктната политика на Пекин за „нулев ковид“ помага за държането под контрол на местните огнища на заразата и предотвратява претоварването на болниците. Властите в китайската столица взеха решение да задължат за първи път повечето жители да се ваксинират срещу коронавирус, ако искат да посещават места, където има големи струпвания на хора – библиотеки, кина и спортни зали, и решението влезе в сила от понеделник. Китай използва мобилни приложения, за да следи движението на хората и епидемичните огнища.

Китайските градове изискват от местните жители да се изолират в дома си, ако са пътували до китайски град, в който има регистрирани случаи на КОВИД-19. Властите поставят сензори за движение на вратите в жилищата на карантинираните, за да следят за тяхното движение, но досега не са обсъждали широкото използване на електронни гривни.

Множество китайски градове въвеждат нови мерки за справяне с КОВИД-19, от затварянето на някои бизнеси до налагането на локдауни, за да ограничат разпространението на заразата. Властите в Шанхай подготвят нова кампания на масово тестване, след като откриха случай на подварианта ВА.5 на Омикрон.

Жителите на някои от районите на Шанхай се подложиха на два теста от понеделник до четвъртък при поредния масов скрининг, подобен на този от миналата седмица. Жителите на Шанхай вече се подлагат на тестове веднъж на няколко дни, за да си осигурят достъп до различни мести, както и да използват градския транспорт.

Властите в град Цинян, намиращ се в централната провинция Хънан, наложиха в неделя почти пълен локдаун на жителите на града (700 000 души), позволявайки само на един човек от всяко домакинство да излиза на всеки два дни, за да пазарува.

Четири основни района в северозападния град Ланчжоу в провинция Гансу и южните градове Хайкоу и Данчжоу в провинция Хайнан са поставени под временни ограничения от няколко дни, като местата за развлечение и култура са затворени. Около 6 милиони души в трите града са засегнати от временните рестрикции. 

Властите в град Нанчан в провинция Цзянси затвориха в събота някои от развлекателните центрове в града, като продължителността на ограниченията не бе уточнена.

Град Синин, столицата на северозападната провинция Цинхай започна масови тестове от понеделник, след като властите регистрираха положителен случай на заразата.

Властите в някои от основните райони на Гунчжоу от понеделник също започнаха масово тестване на гражданите.

Макао от понеделник е в първия си локдаун от началото на пандемията, за да спре най-тежката вълна на разпространение на коронавируса до момента. Мярката бе въведена за една седмица от властите в китайския специален административен район след откриването на над 1500 случая на коронавирус през последните три седмици въпреки масовото тестване.

От днес местните жители имат правото да излизат от домовете си само за да купуват продукти от първа необходимост и за да се подлагат на тестове. Нарушителите може да бъдат наказани с до две години затвор.

Някои обществени услуги и магазини като супермаркетите и аптеките продължават да работят. Само хората, притежаващи специално разрешение или „зелен код“, показващ, че не представляват сериозна заплаха за общественото здраве, ще имат право да ползват обществения транспорт.

В ЯПОНИЯ новите случаи на КОВИД-19 се покачиха до нива, които не бяха отчитани от миналата година. Правителството призова хората да бъдат изключително внимателни преди приближаващия дълъг уикенд и предстоящите летни ваканции на учениците.

Япония навлиза в седмата си вълна от разпространение на коронавируса, но засега няма нужда от ограничения върху придвижването. Това съобщиха в понеделник от правителствената експертна комисия за КОВИД-19.

Според Шигеру Оми, председател на Организацията за здравни грижи на общностите, последните данни сочат, че е дошла „нова вълна“, която се дължи главно на BA.5, подвариант на варианта Омикрон, за който се смята, че е силно заразен.

Япония съобщи за почти 95 хиляди случая в сряда, а новозаразените пациенти са се покачили с 2,14 пъти в сравнение с миналата седмица, каза говорител на правителството. 

ЮЖНА КОРЕЯ беше хвалена в миналото за реакцията си в началото на пандемията, но до сряда случаите на зараза в азиатската страна се утроиха за седмица. Новите случаи на коронавирус надхвърлиха в сряда 40 000 за пръв път от два месеца насам, а правителството предупреди, че през идните месеци може да бъде достигнато петкратно по-високо равнище.

Власти и експерти очакват новите случаи в Южна Корея да достигнат 200 хиляди някъде около средата на август – края на септември. Властите планират и да разширят обхвата на кампанията за поставяне на бустерни дози, но се изключват каквито и да е строги рестрикции с цел възпиране на разпространението на вируса. Премиерът Хан Док-су заяви, че всички навършили 50 години и страдащите от хронични заболявания ще могат да получат втора бустерна доза. До момента това се разрешаваше на навършилите 60-годишна възраст, но само 32% от имащите право на това решиха да се ваксинират за четвърти път. 

АВСТРАЛИЯ предупреди, че може да бъде засегната от най-лошото си огнище на КОВИД-19 през последните няколко седмици, подклаждан от подварианта BA.4/5 на Омикрон. Властите казаха, че могат да се очакват милиони нови инфекции, но изключиха всякакви тежки ограничения за контролиране на разпространението им.

Приемът в австралийските болници е вече близо до нивата, отчетени при последното голямо разпространение на Омикрон по-рано тази година, при което здравната система отново беше под натиска на висок брой  пациенти с КОВИД и грип.

Правителството на НОВА ЗЕЛАНДИЯ обяви вчера, че ще бъдат предоставени безплатни маски и бързи антигенни тестове в опит да се облекчи натискът върху здравната система на страната. Сега по време на зимата в южното полукълбо, Нова Зеландия се бори с приток едновременно и на болни от ковид, и на болни от грип пациенти.

Има почти 69 хиляди заразени с коронавируса в Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души. 765 от заразените са хоспитализирани, което води до забавяне и отмяна на плановите операции.

Докато случаите на зараза в ТАЙЛАНД се понижиха, то инфекциите в ИНДОНЕЗИЯ нараснаха, достигайки най-високия си брой от март месец насам. Новите случаи на зараза и хоспитализациите във ФИЛИПИНИТЕ остават на ниско ниво, но властите предупредиха, че броят на заразени може да нарасне с поне 20 пъти до края на месеца. Манила призовава все повече хора да си поставят бустерни дози от ваксините срещу КОВИД-19, а данните на здравното министерство показват, че само една четвърт от желаещите възрастни хора са получили първия си бустер към 12 юли.

В ЕВРОПА изглежда се надига нова вълна на коронавируса. Белгийският вирусолог Ив ван Латем, говорител на националния щаб за борба с епидемията от ковид, настоя „да не се драматизира“ нарастването на броя на новозаразените. В последните дни Брюксел и части от Белгия преминаха в тъмночервената зона за разпространението на болестта. За последната седмица Белгия отчете ръст от 39 на сто в броя на заболелите, средно над 7600 дневно. Същевременно новоприетите в болница с ковид са били с 18 на сто повече, сочат данните. Властите в страната съобщиха, че се подготвят за реимунизацията до края на септември на възрастните хора.

Съд във ФРАНЦИЯ отмени решението на кмета на Ница от понеделник да бъде върнато изискването за носене на маски в обществения транспорт. Пациентите с коронавирус в реанимации в Ница и района са по-малко, отколкото на национално равнище. Затова няма неотложна причина в града на Лазурния бряг и околностите да се въвежда изискване за носене на маски в обществения транспорт, се отбелязва в съдебното решение.

Подобно на много други европейски държави, Франция също регистрира ръст на новозаразените с коронавирус. В събота страната премина прага от 150 хиляди смъртни случая, свързани с патогена.

В ГЕРМАНИЯ германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах написа в неделя в Туитър, че всяка инфекция с коронавируса може да доведе до продължителен КОВИД.

Продължителните симптоми при много пациенти след инфекция с коронавирус – известни като продължителен КОВИД – представляват сериозен проблем не само за пациента, но и за обществото като цяло, каза германският министър на здравеопазването.

„Това ще има значение и за пазара на труда, тъй като мнозина вече няма да могат да се върнат към предишното си ниво на работоспособност“, каза още Лаутербах.

В САЩ новите подварианти на варианта Омикрон доведоха до ръст на хоспитализациите и смъртните случаи през последните седмици, което накара някои градове и щати да преосмислят подхода си към борбата с инфекцията.

Белият дом заяви във вторник, че ще продължи да осигурява на гражданите на САЩ лесен достъп до ваксини, лечения и тестове за ковид, за да се ограничи бързото разпространение на подварианта ВА.5 на Омикрон, отговорен за по-голямата част от настоящите случаи на заразата в страната. В момента подвариантите ВА.5 и ВА.4 на Омикрон съставляват до 80 процента от случаите в цялата страна, като подвариантът ВА.5 е отговорен за по-голямата част от тях, става ясно от изявлението. Широкото разпространение и циркулацията на подварианта ВА.5 вероятно ще доведе до увеличение на случаите през следващите седмици, прогнозира Белият дом. Американската Агенцията за контрол на храните и лекарствата препоръча производителите на ковид ваксини да променят формулата на бустерни си дози от есента, за да могат да се справят по-добре с подвариантите ВА.4 и ВА.5 на Омикрон. Екипът за реакция срещу КОВИД на Белия дом призова също всички хора над 50 години спешно да си поставят подсилваща доза, ако не са го направили тази година, и прикани хората да не чакат новото поколение ваксини, които се очакват през есента.

Американската компания „Модерна“, заяви в понеделник, че през есента ще предложи два кандидата за ваксина срещу подвариантите на варианта Омикрон на КОВИД-19. Единият кандидат за ваксина ще бъде насочен срещу подварианта BA.1 на варианта Омикрон, а другият  срещу подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

КАНАДА в разреши в четвъртък използването на ваксината на „Модерна“ за бебета на възраст над шест месеца, с което я направи първата разрешена в страната ваксина за деца под пет години.

Американската агенция по лекарствата разреши онзи ден използването на ваксината срещу коронавируса на компанията „Новавакс“ за всички на и над 18 години в САЩ, предаде Франс прес.

Ваксината, произведена от тази американска компания, е вече на разположение в десетина други страни по света. В САЩ за сметка на това досега бяха разрешени за използване само три антиковидни ваксини – тези на базата на иРНК технологията на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“ и ваксината на „Джонсън енд Джонсън“. Но достъпът до последната от тези три ваксини бе ограничен заради засилен риск от сериозни тромбози.

Клиничните изследвания бяха извършени върху няколко хиляди души в САЩ и Мексико и тогава препаратът на „Новавакс“ показа 90-процентна ефикасност, но тези изпитания бяха извършени преди появата на вариантите „Делта“ и „Омикрон“ на коронавируса. Правителството на САЩ обяви, че вече е купило 3,2 милиона дози от препарата на „Новавакс“. В САЩ ваксинираните срещу коронавируса са 77 процента от пълнолетното население.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обаче заяви вчера, че ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания „Новавакс“ (Novavax) може да доведе до тежки алергични реакции като страничен ефект, съобщи Ройтерс. Препаратът бе разрешен за употреба в Съединените щати. На американските опаковки обаче ще пише, че ваксината не бива да се поставя на хора, проявявали алергия към някоя от съставките.

Вчера ЕМА обяви, че също ще добави като нов страничен ефект на ваксината необичайни усещания или намалена чувствителност на кожата. До момента в Европа са поставени само около 250 000 дози от ваксината на „Новавакс“, откакто тя бе въведена в употреба през декември, по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. Акциите на американската фармацевтична компания отбелязаха рязък спад на Уолстрийт след изявлението на ЕМА.

Източник: БТА

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани