Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Допълнения към автомата усилват поразяващата му мощ

[post-views]
Допълнения към автомата усилват поразяващата му мощ

Допълнителни устройства, които могат да се монтират на автоматите „Калашников” на бойците, увеличават поразяващата мощ на оръжието. Целият набор от подобни прибори беше представен на щанда на Сухопътните войски по време на изложението „Хемус 2022”. Там можеше да се види модернизираният автомат „Калашников”, който вече се внедрява във войските.

Една от основните новости е пикатини-релсата, която е монтирана на оръжието. На нея може да се закачат всякакви допълнителни прибори: целеуказатели, фенерчета, оптически мерници, термовизионни мерници – дневни, нощни, изброява възможностите на модернизирания автомат капитан Райчо Колев, който е младши експерт в отделение „Логистика” на 110-и логистичен полк. При това чрез пикатини-релсата на оръжието може да се инсталира и подцевен гранатомет, какъвто беше представен на щанда – българско производство.

Монтирането на гранатомета става бързо, поставя се гранатата и се произвежда изстрел до 400 м дистанция, казва капитан Колев. Също бързо и лесно става и освобождаването на гилзата след изстрел. Подцевният гранатомет дава нови възможности на войника, като оръжието добива по-голяма поразяваща мощ. С гранатомета може да бъдат поразявани противникови бойци зад укритие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани