Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Антидронови системи от ново поколение

[post-views]
Антидронови системи от ново поколение

Компанията „Епирус“ въвежда модернизирана система от ново поколение за електронно противодействие „Леонидас“. Компанията е лидер на пазара в разработването на насочени енергийни системи и решения за контрол на мощността. За по-малко от две години „Епирус“ разработи високомощната микровълнова система от следващо поколение. Системата е тествана и оперативно утвърдена. „Леонидас“ е предназначена за унищожаване не само на отделни дронове, но и на цели рояци от дронове.

При най-новите изпитания, които провежда компанията „Епирус“ със системата „Леонидас“ за борба с дронове, от 66 са унищожени 66. Системата е два пъти по-мощна от досега познатите и много по-компактна и лесно преносима. Под капака на „Леонидас“ е разположена технологичната платформа „Смарт Пауър“. Това е патентована високо технологична комбинация от хардуер, софтуер и изкуствен интелект. По този начин платформата може да задоволи и най-високите изисквания на клиентите с оглед на все по-сложните предизвикателства, които възникват на бойното поле. Освен това „Леонидас“ има огромното предимство, че харчи сравнително малко енергия и не загрява.  Системата е така създадена, че позволява непрекъснато надграждане и усъвършенстване, с цел неутрализирането на нововъзникващи цели на по-големи разстояния. Освен това е прецизно точна. Има 360 градусов хоризонтален обхват и може да защитава изцяло поверената територия и да води наказателно преследване на враждебни цели. Интегрирана е върху ремарке, изработено по военни стандарти, габаритите са сравнително малки и може да се базира на всякакви терени. Изпитанията на „Леонидас“ са проведени без предварително да са обявени летателните планове на враждебните дронове, на принципа „не се знае откъде ще дойде опасността“. Тестовете показват още и лесната настройка и боравене със системата и гарантираната безопасност на оператора. „Леонидас“ или „изпържва“ във въздуха противниковия дрон, или му блокира електрониката и той се срива на земята.

В продуктовото портфолио на „Епирус“ има още една микровълнова електронна система, за борба срещу дронове. Тя се нарича „Леонидас Под“(ЛП) и представлява малък модул, който се прикачва към дрон. ЛП е изключително мощна за размерите си система, която при това не хаби батерията на дрона. Тя е създадена да се комбинира с наземната „Леонидас“ и по този начин да може да се изгражда  няколко ешелонна защита срещу дронове. За малкия дрон не е никакъв проблем да прелети на достатъчно разстояние и да прехване вражеските дронове далече от охраняемата зона.

И двете системи са от така нареченото „Семейство Епирус Леонидас“. Те са изключително високо технологични, изпреварващи в много отношения постигнатото досега от други компании в тази област и предлагат богат спектър от възможности за водене на електронна война. С ЛП например е направен експеримент, при който е изваден от строя мощен извънбордов мотор на военна лодка.

От „Епирус“ твърдят, че техните „Леонидас-системи“ нямат ограничения в капацитета. Освен това са несравнимо по-евтини от всички кинетични методи за унищожаване на дронове. Леонидосите са малки по размери и лесно преносими. Наземната система „Леонидас“, например, може да се монтира върху „Страйкър“, а малкият модул е предназначен да се монтира на дронове. Те са и за многократна употреба. „ЛП“ може много пъти да прелети донякъде,  да изпълни задачата и да се завърне в базата. А наземният „Леонидас“, качен на „Страйкър“, може да отиде, където пожелае. Още през миналата година компанията „Дженерал Дайнамикс“ обяви, че ще започне да монтира „Леонидас“ на бронираните наземни платформи „Страйкър“. Системите „Леонидас“ са незаменими, ако трябва да се охраняват от дронове огромни стадиони или летища.

Сертифицират „Сивия вълк“

Новият хеликоптер на „Боинг“ предназначен за ВВС на САЩ  MH-139A „Сивият вълк“  се предвижда да влезе в производство през 2023 г. след завършване на процеса на сертификация и свързаните с това многобройни тестове. „Сивият вълк“ е модифициран модел на италианския хеликоптер AW139, производство на компанията „Леонардо“. Със „Сивия вълк“ ВВС на САЩ искат да заменят досегашния боен хеликоптер от среден клас на „Бел хеликоптер“ UH-1N Twin Huey. Новите подобрения в способностите на „Сивия вълк“ са свързани главно със скоростта, обсега на действие, жизнения цикъл и полезния товар. Процесът на сертифициране се е усложнил и заради пандемията, но „Боинг“ се надяват до края на това лято да приключат и хеликоптерът да поеме към поточните линии.

Правителствената служба за контрол упреква компанията, че е подценила проектантската работа по превръщането на гражданския хеликоптер в боен, с високи способности и мисия да защитава въздушното пространство от междуконтинентални ракети. ВВС също настояват хеликоптерът да има по-дълъг жизнен цикъл, ниски разходи за поддръжка и да е лесен за експлоатация. Някои системи на борда, свързани с чисто военните технологии, „Боинг“ вероятно ще препроектират, за да отговорят на високите изисквания на Военновъздушните сили.

Европейският „Тайфун“ – напред и нагоре

През юни тази година Испания финализира сделка за над 2 млрд. евро за закупуване на 20 нови евроизтребителя „Тайфун“. Най-новият, оборудван с възможно най-модерните технологии европейски изтребител, беше показан за първи път  наскоро на въздушното изложение в Берлин, Германия. Испанците предприеха тази стъпка, защото искат да заменят най-старите си американски F-18, базирани на Канарските острови. По този начин Испания започва подновяването на бойния си въздушен флот, който към момента разполага с около 70 F-18.

Според програмата за придобиването на новите Тайфуни испанците искат да купят 16 едноместни и четири двуместни самолета. Доставките на новите изтребители трябва да започнат през 2026 г. Според най-големия европейски консорциум за производство на самолети „Еърбъс“, след време испанците ще разполагат с около 90 изтребителя „Тайфун“. Освен модерната авионика и въоръжение, новият „Тайфун“ е оборудван и с най-новата модификация на реактивния двигател „Евроджет EJ200“, разработен от „Ролс-Ройс“. Целевата скорост на свръхзвуковия изтребител е над 1600 км. в час, като се предлага и прототип с векторна тяга. Новите 20 изтребителя ще се сглобяват в Испания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани