Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военната академия чества 185 години от рождението на Васил Левски

[post-views]
Военната академия чества 185 години от рождението на Васил Левски

Военната академия чества 185 години от рождението на Васил Левски
Военната академия чества 185 години от рождението на Васил Левски

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола на българската свобода се проведе днес пред неговия паметник в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“. „Длъжни сме да не забравяме заветите на Апостола за онази България, в който той си представяше, че ще живее свободният от тирания български народ“, посочи в празничното си слово началникът на академията генерал-майор Тодор Дочев. Наш дълг е, каза още той, да се вслушваме в неговите напътствия, които остават актуални за днешните и за бъдещите поколения. „Няма друг деец в хилядолетната ни история, чието име излъчва толкова много магнетична светлина, такава силна позитивна енергия и вяра на българите, както в националните добродетели, така и в тяхното бъдеще“, заяви началникът на академията.

За изграждането и откриването на паметника на 26 ноември 2016 г. говори архитект – Венцислав Йочколовски. Там бяха още скулпторът Красимир Ангелов и други членове на Инициативния комитет, които направиха възможно в двора на академията да има паметник на Апостола на свободата.  Интересни моменти от живота на Васил Левски и ролята на войската за възстановяване на родната му къща в Карлово бе словото на доц. д-р Стоян Николов от Институт „Перспективни изследвания за отбраната“.

Венци и цветя бяха поднесени от генерал-майор Дочев и останалите членове на ръководството на академията, кметството на район „Оборище“, председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и неговите заместници бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и полковник от запаса Младен Младенов, членове на Инициативния комитет за изграждане на паметника, офицери и цивилни служители и много граждани, които бяха дошли специално за събитието.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани