Информационен център на Министерство на oтбраната

САЩ обявиха, че са нанесли въздушен удар в Сомалия, при който са загинали двама бойци на ислямистките милиции Аш Шабаб

Най-малко 10 жертви при терористично нападение срещу хотел в столицата на Сомалия

Въоръжените сили на САЩ обявиха, че са нанесли въздушен удар в Сомалия, при който са загинали двама бойци на ислямистката групировка “Аш Шабаб”, съобщи Франс прес.

Ударът е бил нанесен в региона на Долна Джуба, в южната част на страната, след нападение на свързаните с “Ал Каида” ислямисти, съобщи американското военно командване за Африка в изявление, публикувано снощи.  По първоначални оценки “по време на акцията са били убити двама терористи от “Аш Шабаб”. Ударът е бил нанесен след нападение срещу “партньорски сили” в региона, се уточнява в изявлението.

“Няма ранени или убити цивилни, предвид отдалечения характер на мястото, където е проведена операцията”, се подчертава в изявлението. В него няма подробности за нападението, което “Аш Шабаб” са извършили и което е довело до американския удар.

Ислямистите водят бунт срещу сомалийските власти от повече от десетилетие. Те бяха прогонени от големите градове, включително столицата Могадишу през 2011 г., но имат присъствие в обширни селски региони, а през последните месеци те извършват по-интензивни нападения.

През май президентът на САЩ Джо Байдън реши да възстанови американското военно присъствие в Сомалия, за да се бори срещу джихадистите от “Аш Шабаб”. Той одобри искане на Пентагона, което оценяваше като прекалено рискована и слабо ефикасна ротационната система, въведена в тази насока от Доналд Тръмп в края на мандата му.

В неделя при атентат с кола бомба срещу хотел в Централна Сомалия загинаха петима души. Отговорността поеха “Аш Шабаб”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top