Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

FARNBOROUGH 2022 Демонстраторът на британският изтребител от 6-о поколение Tempest ще лети за първи път през 2027 г.

[post-views]
FARNBOROUGH 2022 Демонстраторът на британският изтребител от 6-о поколение Tempest ще лети за първи път през 2027 г.

Британското МО планира свръхзвуковият боен демонстратор на Tempest да лети за първи път след 5 години, за да докаже дизайна и възможностите на британският изтребител от 6-о поколение.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс обяви това на 18 юли на авиоизложението във Фарнбъро (Англия). Самолетът е част от британската програма Future Combat Air System и е набор от бъдещи изтребителни технологии, разработвани от четирите компании, които съставляват Team Tempest: BAE Systems, Leonardo UK, Rolls-Royce и MBDA UK.

Министерството заяви, че е започнало разработването на демонстрационния самолет в партньорство с Team Tempest в завода на BAE в Престън. Пилотираният свръхзвуков самолет ще тества стелт функции, както и други нови технологии.

„Демонстраторът е от жизненоважно значение, за да гарантираме, че нашите технологии, умения и индустриален капацитет са готови за бъдещето. Проектирането и изграждането на летящия демонстратор ще докаже умения за интеграция и тестване. Освен това ще предостави безценни данни и уроци на индустрията на Великобритания в подкрепа на въвеждането на новия FCAS от 2035 г.“ се казва в изявление на министерството.

Британски служители не дадоха подробности за цената на програмата, която може да е нещо повече от общобританска афера. Министерството каза в изявление за Defense News, че има интерес италианската индустрия да се присъедини към демонстратора.

„Демонстрационният самолет вече е в процес на разработка между правителството и индустриалните партньори на Team Tempest и Обединеното кралство активно развива възможностите за сътрудничество по проекта с италиански индустриални партньори“ се допълва в съобщението.

Новината за демонстратора идва, когато Великобритания задълбочава отношенията си с Япония относно разработването на бойни самолети. Уолъс подчерта това сътрудничество, както и отношенията на страната с Италия и Швеция, като каза, че сътрудничеството „показва ползата от нашите съюзи по света“.

Великобритания, Япония и Италия провеждат съвместен концептуален анализ, за да идентифицират общите изисквания и да обмислят как биха могли да си партнират за бъдещи изтребители. Решения относно обхвата на това партньорство се очакват тази година.

Изминаха почти 40 години, откакто британците за последен път инвестираха в демонстратор на технологии за бойни реактивни самолети. Програмата за експериментални самолети бе ръководена от това, което сега е BAE Systems и в резултта се роди бойния реактивен самолет Typhoon.

Typhoon бе създаден като партньорство с Германия, Италия и Испания и остава център на усилията за разработване на бойни реактивни самолети в Европа. Програмата създаде хиляди работни места и развиващи се способности, които сега е вероятно да намерят своето място в Tempest от 6-о поколение.

Главният изпълнителен директор на BAE Чарлз Уудбърн определи демонстратора като възможност „един път в поколение“: „Ние осъзнаваме нашата отговорност за осигуряването на надежден суверенен боен въздушен капацитет. Ние си партнираме с високо мотивираната и квалифицирана верига за доставки на Обединеното кралство, за да ускорим иновациите на бъдещата въздушна мощ на нацията; интегриране на нови технологии, така че Кралските ВВС и техните съюзници да могат да изпреварват нашите противници“.

Текст към снимка: Ммакет на бойния самолет Tempest на изложението за отбранителни технологии DSEI 2019 в Лондон (сн. Д. Ставрев)

image

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани