Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хераклея Синтика под риск заради тежки екологични процедури

[post-views]
Хераклея Синтика под риск заради тежки екологични процедури

Тежки екологични процедури, наложени от РИОСВ, поставят под риск изпълнението на проекта за социализация на античния град Хераклея Синтика. Преустановени са и археологическите дейности по проучването на Некропола. 

От общината алармират, че има опасност от загуба на ценните открития заради замразените дейности.

Последните седем години бяха щедри към екипа от археолози, разкриващи тайните на античното селище „Хераклея Синтика“, наречено от ръководителя на проучванията доц. Людмил Вагалински – градът на македонските царе.

Снимка: archaeologia-bulgarica.com

Интересът към обекта надхвърли националните, а дори и европейските граници, с иновативната идея  учените да предават  на живо всичко, което откриват и да го качват на платформата „Археология булгарика“. И въпреки всички инфраструктурни неудобства по пътя до Хераклея, стотици хиляди туристи дойдоха да видят на място този град, за който преди години разказваше пророчицата Ванга, живяла на няколкостотин метра от  античното селище, чиито обитатели са били погубени от две мощни земетресения през 4 век.

Преди две години община Петрич, която е част от съживяването на това богатство и изваждането му на повърхността, започна да разработва два проекта. Единият предвижда изграждането на път до обекта, който да е продължение на този до комплекс „Ванга“, и другият – за социализация на Хераклея, който да представи античния град като музей на открито с подходяща туристическа инфраструктура. Проектът предвижда и изграждане на детски зелен лагер с преместваеми бунгала, римски терми за почивка на посетителите и две зали до самите разкопки, отново с лека конструкция, за  експониране на откритията, както и възможност за виртуално представяне на града, такъв, какъвто е бил в древността.

Осигурено е и финансиране, но всички дейности към момента са замразени. Експертът от Общината Катя Стояновасподеля причините и проблемите:

„Усложнението идва от дългия срок на процедурите“. 

Защо на Община Петрич са наложени най-тежките процедури по екологичното законодателство и защо такива липсваха към частния инвеститор, който почти реализира идеята си за СПА комплекс с 12 къщи за гости – със 120 места, ресторант, паркинг и атракциони? Въпросите зададохме на Снежина Якимова, директор на РИОСВ-Благоевград:

„От преди 5-6 години е тези решения по преценка, те са минали всякакъв контрол. Такова е било становището, такова е решението, те са влезли в сила. Тогава беше обжалвано решението и беше потвърдено, т.е. минало е и съдебна, и прокурорска проверка. Не са открити никакви нарушения. … Археологическият обект е много голям като площ, много е важно точното местоположение заради местообитанията. Да, процедурата е тежка, трудна, не става за един месец. Имат дадени указания“.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани