Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 80 хиляди хектара са унищожени от пожарите в Испания

[post-views]
Над 80 хиляди хектара са унищожени от пожарите в Испания

Над 80 хиляди хектара са унищожени от пожарите в Испания. В страната с тревога очакват новото повишаване на температурите през уикенда. Най-новите огнища са на Канарските острови, най-голямото е на остров Тенерифе.

Овладени са огромните пожари в провинция Самора в областта Кастилия и Леон, където загинаха двама души и са изпепелени 36 хиляди хектара.

Повечето от 4-те хиляди евакуирани се връщат по домовете си, но са шокирани от гледката и се обръщат към властите:

„Чакаме някой да застане пред нас и да ни даде обяснения. Защото не е нормално да загинат хора,  да изгубим имуществото си и никой да не ни каже защо стана така“.

Единственият, който не се е евакуирал от застрашено селище в Луго, Галисия, е 95-годишният Дарио, който е участвал в гасенето. Общо в Галисия са изгорели 30 хиляди хектара.

За повишено внимание призовават от Гражданската гвардия, която разследва възникването на пожарите. Подчертават, че 60 процента са предизвикани от човешка намеса – небрежност или умисъл.

Допълнителни притеснения са свързани покачването на температурите от днес след няколко дни относителен спад. Оранжев код е обявен в областите Андалусия, Арагон, Мадрид, Кастилия ла Манча, Естремадура и Каталуния.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани