Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония издаде Бяла книга с анализ на заплахите за сигурността си

[post-views]
Двама загинали и над 90 ранени при земетресението в Япония

Япония издаде ежегодната си Бяла книга с актуалния анализ на заплахите за националната сигурност, предаде Асошиейтед прес.

В нея японските власти предупреждават за опасностите, появили се вследствие на руското нахлуване в Украйна, както за тези, дължащи се на напрежението между Китай и Тайван.

В документа, който бе одобрен от премиера на Япония Фумио Кишида, се подчертава необходимостта от засилване на военния потенциал на държавата с оглед на безпокойствата в сферата на сигурността. За тази цел се в Бялата книга се изтъква, че е нужно да бъде спечелена подкрепата на обществото за изграждане на по-силна армия, както и за увеличаването на бюджета за отбрана, който управляващата партия на Кишида иска да нарасне двойно през следващите години.

Докладът излиза само броени месеци преди предстоящото осъвременяване на стратегията за национална сигурност на Япония. Очаква се тя да включи придобиването на способности за нанасяне на превантивен удар, нещо, което според критици излиза извън рамките на пацифистката конституция на страната.

Като най-голям повод за притеснение за националната сигурност в Бялата книга са откроени Китай, Русия и Северна Корея. Министърът на отбраната Нобуо Киши заяви в коментар за документа, че Индо-тихоокеанския регион се е превърнал „в епицентър“ на международна надпревара за стратегическо влияние.

В Бялата книга руската инвазия в Украйна е определена като „сериозно нарушение на международното право“ и се изразяват „опасения, че последиците от подобни едностранни силови изменения на статуквото може да достигнат и до Индо-тихоокеанския регион“.

В документа се допълва, че в условията на променящ се баланс на силите в световен план се е засилила стратегическата надпревара за влияние, а обстановката „допълнително се усложнява от фактори като ускореното нарастване на военния потенциал на Китай“.

В тазгодишната Бяла книга е отделено и два пъти повече внимание на тайванския въпрос, отколкото в миналогодишната. Изразени са в частност опасения от руската инвазия в Украйна и отражението ѝ върху Азия, тъй като според заключенията в документа тя може да създаде прецедент, който след това да се повтори и между Китай и Тайван.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани