Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При сблъсъци между въоръжени групировки в Триполи загинаха около 15 души, трима от които са цивилни

[post-views]
При сблъсъци между въоръжени групировки в Триполи загинаха около 15 души, трима от които са цивилни

Най-малко 13 души бяха убити в либийската столица Триполи при ожесточени сблъсъци между въоръжени групировки, предадоха агенциите, като се позоваха на службата за спешна медицинска помощ в либийската столица.

Говорител на вътрешното министерство уточни, че трима от загиналите са цивилни, сред тях има и 12-годишно дете. Той добави, че 30 души са ранени.

Размириците, които започнаха в четвъртък вечерта, обхванаха редица градове в източната, западната и южната част на страната. Хората излязоха по улиците на Триполи, Бенгази, Себха, Мисурата и Тобрук, за да поискат незабавни избори в страната и разпускане на всички органи на властта. Протестиращите блокираха пътища и палеха гуми. Според либийския новинарски портал „Ал Марсад“ силите за сигурност са открили огън по протестиращите, много от които са били невъоръжени.

Медията „Либия Ал-Ахрар“ цитира службите за гражданска защита и спешна помощ, според които размириците и продължаващата стрелба са довели до блокиране на хората, намиращи се в ритуални зали и заведения, които не смеели да излязат от съображения за сигурност.

Заради събитията в Триполи националната авиокомпания „Либиън еърлайнс“ обяви спирането на всички вътрешни и международни полети до единственото летище в столицата – Митига.

Базираният в Триполи Либийски президентски съвет излезе с позиция, призоваваща всички сили, участващи в сблъсъците, да се оттеглят незабавно в своите бази.

Остава неизвестна причината, поради която се стигна до въоръжените сблъсъци. Видеоматериали, споделени в социалните мрежи, показват сили на местни милиции да завземат позиции и как нощта бива осветена от силна стрелба.

АП припомня, че откакто през 2011 г. подкрепяното от НАТО въстание свали от власт Муамар Кадафи, който скоро след това беше убит, страната изпадна в безвластие и дълбока криза.

В момента Либия има две враждуващи правителства: едното в Триполи, начело с Абдул Хамид Дбейба, другото в Сирт, което е ръководено от влиятелния бивш вътрешен министър Фатхи Башага.

Планът за преход към избрано правителство се провали миналата година, след като администрацията на Дбейба не успя да организира и проведе избори. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани