Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варненската обсерватория показва копие на космическия скафандър на Нийл Армстронг

[post-views]
Варненската обсерватория показва копие на космическия скафандър на Нийл Армстронг

Копие, изработено чрез 3D-технология, на космическия скафандър на Нийл Армстронг, е изложено във Варненската обсерватория с планетариум „Николай Коперник“. За БТА директорът ѝ Свежина Димитрова разказа, че фигурата е част от колекцията на Смитсоновия национален музей на въздухоплаването и космонавтиката във Вашингтон. Пристигането ѝ във Варна е реализирано със съдействието на посолството на САЩ в България.

За Смитсоновия музей са направени 15 фигури-реплики на скафандъра на първия човек, стъпил на Луната, разказа Димитрова. По думите ѝ с изключение на тази, която сега е във Варна, всички са в САЩ. Скафандърът пристига в крайморския град от Виена. Експонатът ще бъде във Варна до 9 септември, след което ще бъде транспортиран във Варшава, допълни Димитрова.

Директорът на обсерваторията каза още, че посетителите могат да видят и 3-минутен клип на монитора на входа на сградата, който показва първото стъпване на човек на Луната.

„Аполо“ 11 е първата мисия, която изпраща астронавти на земния спътник. Командир е Нийл Армстронг, пилот на лунния модул „Ийгъл“ е Едуин Олдрин, а пилот на командния модул „Колумбия“ – Майкъл Колинс. Мисията на НАСА излита на 16 юли 1969 година и достига Луната няколко дни по-късно. „Колумбия“ остава в орбита, а „Ийгъл“ каца на 20 юли в област, наречена „Море на спокойствието“ – една от много базалтови равнини, които изглеждат като тъмни петна, гледани от Земята. Корабът прекарва общо 21 часа и 36 минути на Луната, а двамата астронавти извършват т.нар. космическа разходка в продължение на повече от 2 часа и 30 минути. По време на това излизане Армстронг и Олдрин изпълняват серия експерименти и събират проби, които доставят обратно на Земята.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани